Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Novak Djokovič príde do Bratislavy ako víťaz Turnaja majstrov

Srbský tenista Novak Djokovič podáva vo finále dvojhry so Švajčiarom Rogerom Federerom na Turnaji majstrov v Londýne Foto: TASR/AP

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v Londýne prekazil nasadenej dvojke Rogerovi Federerovi víťazný hetrik a pripísal si na konto druhý titul na Turnaji majstrov.

Londýn 13. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič príde v stredu do Bratislavy na exhibíciu so Slovákom Martinom Kližanom ako víťaz prestížneho Turnaja majstrov.

Vo finále dvojhry v londýnskej 02 aréne si ako nasadená jednotka poradil s obhajcom trofeje a šesťnásobným šampiónom Masters Švajčiarom Rogerom Federerom za 2:14 h v dvoch setoch 7:6 (6) a 7:5.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v anglickej metropole prekazil nasadenej dvojke víťazný hetrik a pripísal si na konto druhý titul na Turnaji majstrov, v roku 2008 triumfoval v čínskom Šanghaji. "Nole" v Londýne ani raz neokúsil trpkosť prehry a zinkasuje maximálnu možnú prémiu 1,76 milióna dolárov, do rebríčka ATP Entry si pripíše 1500 bodov a rok zakončí ako svetová jednotka.

Švajčiarsky tenista Roger Federer odvracia loptičku vo finále dvojhry so Srbom Novakom Djokovičom na Turnaji majstrov v Londýne
Foto: TASR/AP
Federerovi vyšiel úvod zápasu a Djokovičom, keď v druhom geme čistou hrou prelomil podanie Srba a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. V ďalších minútach však Švajčiarovi odišlo prvé podanie, čo bola voda na mlyn Djokoviča. Trojnásobný šampión Australian Open vyrovnal na 3:3, v deviatom geme opäť Federera brejkol a za stavu 5:4 mal pri vlastnom servise setbal. Grandslamový rekordér ho však odvrátil a otočil na 6:5.

Djokovič sa v prestávke nechal ošetriť, pretože pri "rybičke" v snahe odvrátiť súperov forhend do protipohybu utrpel tržnú ranu na lakti. Po návrate na dvorec prehrával pri vlastnom podaní 0:30, no potom získal štyri fiftíny v rade a vynútil si tajbrejk. V skrátenej hre za stavu 6:5 nevyužil Djokovič druhý setbal, keď Federer zahral skvele na sieti, no potom spravil Švajčiar ľahkú chybu z bekhendu a Srb za stavu 7:6 zakončil úvodné dejstvo víťazným forhendom.

Hneď na začiatku druhého setu Federer zobral Djokovičovi podanie, keď využil jeho chvíľkovú stratu koncentrácie. V siedmom geme odvrátil Švajčiar vďaka esu brejkbal a za stavu 5:4 mal k dispozícii dva setbaly. Djokovič však získal štyri loptičky v rade, vyrovnal na 5:5 a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil po skvelom bekhendovom obhodení hneď prvý mečbal.


Galéria: Momentky z finále Turnaja majstrov Djokovič - Federer





Djokovič pri preberaní víťaznej trofeje žiaril spokojnosťou. "Je to pre mňa veľká česť, že v Londýne môžem prevziať pohár určený pre víťaza Turnaja majstrov. Ja i Roger sme dnes vo finále išli na maximum, nechali sme na kurte všetky sily a diváci videli skvelý tenis. Zápasy proti Rogerovi sú pre mňa vždy veľkou výzvou. Masters je koncoročným vrcholom sezóny, štartujú na ňom iba ôsmi najlepší hráči sveta. Ďakujem fanúšikom i celému môjmu tímu za podporu," povedal Srb vo svojom slávnostnom príhovore.

Federer zložil Djokovičovi poklonu. "Novak podal vo finále vynikajúci výkon, v oboch setoch sa mu podarilo otočiť nepriaznivý vývoj a zaslúžene zvíťazil. Mrzí ma, že sa mi v Londýne nepodarilo zavŕšiť víťazný hetrik, no narazil som dnes na mimoriadne zdatného protivníka. Pevne verím, že na budúci rok sa do Londýna vrátim a budem mať šancu zabojovať o siedmy titul z Masters," povedal Švajčiar, ktorý utrpel v ôsmom finálovom dueli na Turnaji majstrov iba druhú prehru. Prvú mu uštedril v roku 2005 Argentínčan David Nalbandian.

Foto: TASR/AP
Djokovič ďalej uviedol, že vo finálovej dvojhre ho inšpiroval otec Srdjan, ktorý bojuje s vážnou chorobou. Ten totiž tentoraz v hľadisku chýbal. "Bol to veľmi dlhý rok, dokonca veľmi dlhé dva roky, ale za to veľmi úspešné," rozhovoril sa päťnásobný grandslamový šampión, ktorý v druhej sezóne v rade ukončí kalendárny rok na poste svetovej jednotky. Počas tohto roku vyhral 75 zápasov. "Skutočne som nevedel, ako by som mal pokračovať po neuveriteľnom roku 2011. Veril som však, že využijem toto obdobie, kedy hrám svoj najlepší tenis v kariére. Mám za sebou fantastický rok, v ktorom som čelil náročným situáciám na kurte aj mimo neho. Najmä pred Turnajom majstrov môj otec bojoval vo svojom vlastnom zápase o zdravie a to mi dodalo extra energiu. Chcel som hrať pre neho."

Djokovičov otec má vážne zdravotné problémy s dýchaním a tenista posledných osem dní sledoval jeho stav prostredníctvom telefónnych rozhovorov. Napriek tomu na Turnaji majstrov vyhral Djokovič všetky zápasy v základnej skupine, vrátane súboja s víťazom US Open Andy Murrayom. "V podstate som ešte spokojnejší, ako minulý rok, hoci ročník 2011 bol neskutočný," povedal 25-ročný Srb, ktorý v minulej sezóne vyhral tri zo štyroch "major" turnajov, pričom sezónu odštartoval sériou 43 víťazstiev. "Hodnotím tento rok vzhľadom na okolnosti, ktoré ma postretli na kurte aj mimo neho, vzhľadom na očakávania a všetky tieto veci. Takže pre mňa osobne bol tento rok ešte úspešnejší," dodal Djokovič.


finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 7:6 (6), 7:5