Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Nový kanál v Aucklande pokrstil aj singlista Beňuš

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: TASR/Dušan Hein

Beňuš zvažoval v novom areáli aj možnosti na budúce sústredenia, hlavne počas zimy a stal sa tak prvým vyslancom slovenského vodného slalomu na druhej strane zemegule.


Auckland 27. novembra (TASR) - Nový vodnoslalomársky kanál v Aucklande, ktorý otvoril oficiálne svoje brány, pokrstil aj slovenský singlista Matej Beňuš - strieborný z OH v Riu. V rámci bohatého týždňového programu si schuti tréningovo zapádloval, ďalšou prioritou pre neho bolo spoznávanie tamojšej vody v rámci pretekových dní pre zúčastnenú elitu.

Na inauguračnom festivale Whitewater XL sa objavilo zopár známych mien, a práve tie figurovali na čele výsledkových listín. Beňušovi nevyšiel úvodný deň, keď skončil štvrtý, v druhom sa však už viac oprel do pádla a naplno vynikol. V každom dni mal v podstate za súperov len dvoch Nemca Antona a Francúza Jollyho. V prvom dni sa v kvalifikácii pádlovalo len medzi deviatimi bránkami a jazdy trvali necelých 70 sekúnd, v ďalších už na klasicky náročnej trati s 19-timi bránkami. Organizátori spestrili celý program divácky príťažlivými atrakciami, vyvrcholením prvého dňa boli napríklad finálové jazdy 'head to head' dvoch najlepších, ktoré strhli v areáli Vector Wero Whitewater Park do napínavého diania aj samotných slalomárov.

Lákadlom pre niektorých boli aj 'prize money' vo výške 60-tisíc dolárov. Matej Beňuš si po druhom vydarenom dni pochvaľoval: "Deň predtým som sa nevyhol malej chybe. Najmä Nemec Anton, no aj ďalší boli rýchli, potom som sa viac koncentroval a vyšlo mi to." Beňuš zvíťazil časom 92,11 (0) pred Antonom 94,76 (0) a Jolym 101,09 (4). Celkove triumfoval Anton pred Beňušom a Jollym.

Beňuš zvažoval v novom areáli aj možnosti na budúce sústredenia, hlavne počas zimy a stal sa tak prvým vyslancom slovenského vodného slalomu na druhej strane zemegule. "Možnosti ma prekvapili do takej miery, že pravdepodobne sa sem poberiem na sústredenie aj v marci s celou našou tréningovou skupinou." Ak by sa jeho slová naplnili, tak na jar by do Aucklandu letel nielen on, ale aj zlatí z olympijského Ria deblisti Ladislav a Peter Škantárovci.

Finančné prémie na Whitewater XL Beňuša až tak nezaujímali. "Na Nový Zéland som nešiel za peniazmi, ale preto, že je to prekrásna krajina. Bol som tu pred ôsmimi rokmi a už teraz sa teším na marec, keď sem pravdepodobne opäť zavítam."