Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nový tréner Rudež chce zdvihnúť úroveň basketbalovej reprezentácie

Na snímke zľava ústredný tréner Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) František Rón, generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý, prezident SBA Pavel Bagin a člen Výkonného výboru SBS Alexander Kšiňan počas videokonferencie s novým trénerom mužskej basketbalovej reprezentácie Ivanom Rudežom (v pozadí vpravo projekcia na plátne) v Bratislave 25. januára 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rudež si dal za úlohu pozdvihnúť úroveň slovenskej reprezentácie a nájsť nového lídra.

Bratislava 25. januára (TASR) - Nový tréner slovenskej reprezentácie Ivan Rudež si dal za jeden zo svojich hlavných cieľov vrátiť národnému tímu postavenie v hierarchii európskeho basketbalu. "Chcem, aby mala bojovnú identitu, aby sa každý hráč tešil, že môže reprezentovať," povedal chorvátsky kormidelník plynulou slovenčinou počas pondelňajšej videokonferencie.

Tridsaťšesťročný Rudež, ktorý je v súčasnosti trénerom švajčiarskeho tímu Ženeva Lions, pôsobil už na Slovensku v extraligovej Prievidzi, či naposledy ako asistent trénera reprezentácie mužov Milana Černického. "Slovenský jazyk nie je môj materinský, ale veľa ma naučila moja manželka," povedal na úvod konferencie.

Svoje úsilie zameria na kvalifikačnú F-skupinu budúcoročného kontinentálneho šampionátu (EuroBasket 2017). V nej sa Slováci stretnú s Čiernou Horou, Gruzínskom a Albánskom. "V mužstvách Čiernej Hory a Gruzínska máme ťažkých súperov. Basketbalová Čierna Hora znamená tradíciu a kvalitu. V uplynulých štyroch-piatich rokoch však jej reprezentácia stratila kult, nepodarilo sa jej kvalifikovať na posledné ME. Preto urobili veľmi dobrú vec a na lavičku posadili legendu bývalého juhoslovanského basketbalu a svetového experta Bogdana Tanjeviča. V reprezentácii je viacero výborných hráčov, napríklad Američan Rochestie, ktorý má dvojité občianstvo, či Dubjevič, ktorého sme mohli vidieť v nedeľu v drese Valencie v stretnutí s Barcelonou (94:91), kde bol jedným z kľúčových hráčov. Gruzínsko má výhodu, možno nad všetkými tímami v tejto súťaži, ktorá je v tom, že majú neuveriteľnú lásku k reprezentácii. Generácia hráčov ročníkov 1983-1986, v ktorej sú okrem iných Pachulia a Sanikidze, sú ľudia, ktorí pre reprezentáciu zomierajú. Tešia sa, že môžu hrať za svoju vlajku a štát. Táto reprezentácia má charizmu a energiu. V tíme Albánska sú niektorí hráči, ktorí pôsobia v zahraničí. Povedal by som, že to je súper z nášho rangu," stručne charakterizoval kvalifikačných súperov.



Rudež si dal za úlohu pozdvihnúť úroveň slovenskej reprezentácie a nájsť nového lídra. "Jedným z cieľov je vrátiť jej kult. Chcem, aby mala bojovnú identitu, aby sa každý hráč tešil, že môže reprezentovať. Lebo v reprezentácii hráči urobia pokrok v svojej kariére. Všetkým je nám jasné, že po tom ako sa Anton Gavel rozhodol reprezentovať Nemecko, slovenský tím stratil svojho lídra. Preto jedným z našich spoločných cieľov bude aj nájsť nových lídrov. Musíme ich hľadať z generácie mladých hráčov."

Na otázku TASR, kedy sa uskutoční prvá spoločná reprezentačná akcia, povedal: "Prvá verejná akcia sa uskutoční v prvej polovici júna. Chcem mať evidenciu o každom jednom 17-25-ročnom mladom hráčovi, v akom je stave, ako môže pomôcť reprezentácii. Bude to selekčný kemp, na ktorom začneme trénovať s mladými hráčmi. Pred samotným kempom však urobím viaceré iné kroky, bude to komunikácia s hráčmi, informovanie o technickom stave a skauting súperov."

O zložení realizačného tímu slovenskej mužskej reprezentácie Rudež ešte neinformoval. Povedal však, aké funkcie by v ňom chcel obsadiť: "O konkrétnych menách ešte nemôžem hovoriť. Sezóna ešte prebieha, ľudia majú svoje klubové povinnosti. Chcem však mať okolo seba ľudí, ktorí budú veriť v projekt, budú cítiť, že je to naša reprezentácia, ktorej sa chcú obetovať. Budem mať dvoch asistentov, kondičného trénera a jeho asistenta a skauta. Pevne verím, že o tri-štyri týždne budeme môcť povedať konkrétne mená," povedal zo Ženevy Rudež, ktorý sa po skončení videokonferencie odobral na tréning svojho klubu Ženeva Lions.

K pôsobeniu Rudeža v slovenskej mužskej reprezentácii sa vyjadril prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin: "Môžem len potvrdiť slová reprezentačného trénera, že Slovensko je v jednej z najťažších skupín. Aj preto basketbaloví diváci budú môcť pravdepodobne vidieť v hre aj niektorých hráčov NBA. S reprezentačným trénerom sme uzavreli pracovnú zmluvu na dva roky s dvojročnou opciou za rovnakých podmienok. Ešte predtým, ako dostal reprezentačný tréner svoj mandát, predchádzala tomu veľmi široká diskusia nielen s členmi výkonného výboru, ale aj s komisiou vrcholového basketbalu. Vzácne sme sa zhodli na jednej veci, že koncepčne treba vybudovať nový reprezentačný tím mužov. Tomu bol podriadený aj výber trénera. Mám pocit, že v mene Ivana Rudeža sme našli oduševneného trénera, ktorý má zmysel aj pre koncepčné budovanie tímu. Samozrejme, pokúsime sa o čo najlepšie výsledky, ale popri tom je pre nás najpodstatnejšou prioritou to, aby reprezentačné družstvo získalo nový duch, novú silu, ktorá bude postavená na hráčoch, ktorí budú schopní dosiahnuť svoj vrchol v priebehu troch-štyroch rokov."

Zatiaľ ešte nie je rozhodnuté, kde sa budú kvalifikačné zápasy hrať. "Rokujeme s niektorými mestami. Chceme, aby sa hralo v basketbalovom prostredí, ktoré má dobré zázemie fanúšikov a kde sa hrá extraliga," dodal generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý.

Rozpis zápasov Slovenska v kvalifikačnej F-skupine EuroBasket 2017:

31. augusta: Čierna Hora - Slovensko
3. septembra: Slovensko - Gruzínsko
7. septembra: Slovensko - Albánsko
10. septembra: Slovensko - Čierna Hora
14. septembra: Gruzínsko - Slovensko
17. septembra: Albánsko - Slovensko

Finálový turnaj ME 2017 budú hostiť štyri krajiny - Fínsko, Izrael, Rumunsko a Turecko. Na šampionát sa na základe predchádzajúcich výsledkov z EuroBasket 2015 kvalifikovalo deväť tímov (Francúzsko, Španielsko, Litva, Srbsko, Grécko, Taliansko, Česko, Lotyšsko, Chorvátsko), ktoré doplnili štyri usporiadateľské krajiny. Do kvalifikácie, ktorá sa začína 31. augusta, sa zapojí 27 tímov.