Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Zoznam medailistov, ktorí majú dostať príspevok k dôchodku, sa mení

Slovenských hokejistov, ktorí získali na Majstrovstvách sveta v hokeji v Petrohrade striebornú medailu, privítali v pondelok 15.mája 2000 o tretej hodine nadránom na letisku v Bratislave tisíce rozradostených fanúšikov. Na snímke vystupujú "strieborní" slovenskí hokejisti z lietadla. Foto: TASR/Ivan Majerský

Peniaze sa majú vyplácať tak, aby v prípade zlatého medailistu z olympiády, paralympiády, deaflympiády a majstrovstiev sveta dosahoval dôchodok športovca 750 eur.

Bratislava 13. mája (TASR) - Zoznam bývalých medailistov z olympijských športov, ktorí majú mať nárok na príspevok k dôchodku, sa do tretice mení. S ďalším pozmeňujúcim návrhom k vlastnému zákonu dnes prišiel Anton Martvoň (Smer-SD). O právnej norme diskutovalo plénum v závere piateho rokovacieho dňa 51. schôdze parlamentu.

Príspevok sa tak má týkať reprezentantov Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Česko-slovenskej federatívnej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo SR, ktorí získali zlatú, striebornú alebo bronzovú medailu na olympijských, paralympijských, deaflympijských hrách alebo majstrovstvách sveta a zlatú medailu na majstrovstvách Európy v športovej disciplíne uznanej Medzinárodným olympijským výborom (MOV).

Peniaze sa majú vyplácať tak, aby v prípade zlatého medailistu z olympiády, paralympiády, deaflympiády a majstrovstiev sveta dosahoval dôchodok športovca 750 eur. Za striebornú medailu z týchto hier musí jeho dôchodok dosahovať 600 eur, rovnakú výšku má dosahovať aj pri strieborných medailistoch z majstrovstiev sveta. Dôchodok bývalého reprezentanta so ziskom bronzu z olympiády, paralympiády, deaflympiády a majstrovstiev sveta alebo zlata z majstrovstiev Európy má byť minimálne 500 eur.

Príspevok prináša zákon o príspevku športovému reprezentantovi z dielne Otta Brixiho, Antona Martvoňa, Dušana Čaploviča a Dušana Galisa (všetci Smer-SD) a týkať sa bude len športovcov, ktorí nemajú dôchodok v požadovanej výške vzhľadom na získanú medailu.

Podnetom na predloženie zákona je podľa Smeru-SD skutočnosť, že náš právny poriadok aktuálne neobsahuje normu, ktorá by pamätala na úpravu poskytovania príspevku športovému reprezentantovi, ako štátnu sociálnu dávku na účel finančného zabezpečenia športovca. "Vrcholoví reprezentanti vynakladajú úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú dostatočný priestor sa tak venovať iným oblastiam, v ktorých by zabezpečili finančné prostriedky potrebné na bežný život," upozorňovali poslanci.

Vo štvrtok (14.5.) ráno príde na rad séria návrhov z dielne rezortu vnútra. Medzi nimi je aj sprísnenie predaja expanzných zbraní, o ktorom sa diskutuje v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona o zbraniach a strelive prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zmeny avizoval vo februári, keď sa objavili špekulácie, že sedem útočných pušiek, s ktorými bol spáchaný teroristický útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohlo pochádzať zo Slovenska.

Poslancov čaká aj voľba nového predsedu Úradu na ochranu osobných údajov. Jedinou kandidátkou je bývalá novinárka a riaditeľka komunikačného odboru NR SR Soňa Pötheová. Doterajšia šéfka úradu Eleonóra Kročianová, zvolená do funkcie v roku 2012, sa svojho postu vzdala 13. februára 2015.