Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Obhajca FC Barcelona v skupine i proti Gyömbérovmu AS Rím i BATE

Tréner FC Barcelony Luis Enrique Foto: TASR/AP/Ivan Sekretarev

V osudí pri žrebe figurovalo 32 klubov zo 17 krajín starého kontinentu.

Monaco 27. augusta (TASR) - Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov 2015/2016 FC Barcelona sa v základnej E-skupine tohtosezónnej edície stretne s Bayerom Leverkusen, talianskym vicemajstrom AS Rím so slovenským obrancom Norbertom Gyömbérom a BATE Borisov. Rozhodol o tom štvrtkový žreb skupinovej fázy, ktorý sa konal v DrawCentre UEFA v Grimaldi Forum v Monacu.

Slovenský futbal nemá v skupinovej fáze klubové zastúpenie, keď majster AS Trenčín vypadol v 2. predkole s rumunským šampiónom Steauou Bukurešť. Naposledy sa zo slovenských klubov v skupine predstavil MŠK Žilina v ročníku 2010/2011.

Desaťnásobný európsky šampión Real Madrid sa v A-skupine stretne s Parížom Saint-Germain, Šachtarom Doneck a Malmö FF. Pre hviezdneho Zalatana Ibrahimoviča z PSG budú mať špeciálnu príchuť súboje s Malmö, kde pôsobil na začiatku kariéry. Nemecký majster a 5-násobný európsky šampión Bayern Mníchov sa v F-skupine skonfrontuje s Arsenalom Londýn, Olympiakosom Pireus a Dinamom Záhreb.

V Leverkusene sa zasa môžu obávať Messiho. Štvornásobný majiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho hráča sveta strelil "farmaceutom" 5 gólov v osemfinále 2012. Messiho tiež po žrebe vyhlásili za najlepšieho hráča podľa UEFA za sezónu 2014/2015.

V B-skupine sa stretnú holandský majster PSV Eindhoven s Manchestrom United, ktorý bude v skupine už jubilejný 20-krát a spoločnosť im budú robiť majster Ruska CSKA Moskva, resp. bundesligový WfL Wolfsburg. Silná je D-skupina s Juventusom Turín, Manchestrom City, FC Sevillou a Borussia Mönchengladbach. Tréner anglického šampióna Jose Mourinho skríži v G-skupine zbrane s bývalým klubom FC Porto, s ktorým vyhral LM v roku 2004. O postup sa z tejto skupiny pobijú aj Dynamo Kyjev a izraelský šampión Maccabi Tel Aviv. V H-skupine sa stretnú Zenit Petrohrad, FC Valencia, Olympique Lyon a KAA Gent.

Žreb s nováčikmi aj novinkami

V osudí pri žrebe figurovalo 32 klubov zo 17 krajín starého kontinentu. Nováčikmi boli belgický KAA Gent a kazašská Astana. Dvadsaťdva klubov malo účasť v skupinách zaistenú priamo, desať si vybojovalo štart v elite v kvalifikácii, päť z majstrovskej a päť z nemajstrovskej vetvy. Tento rok mal žreb viacero noviniek. Ako prvý klub postúpila do skupiny LM Sevilla ako víťaz predchádzajúceho ročníka Európskej ligy UEFA. Preto má Španielsko prvýkrát v histórii v hlavnej súťaži až 5 klubov. Sevillu ťahali z tretieho koša. V prvom koši bol obhajca FC Barcelona a majstri prvých siedmich asociácií v renkingu UEFA - Španielska, Anglicka, Nemecka, Talianska, Portugalska, Francúzska a Ruska. Keďže "Barca" je aj víťaz Primera Division, ôsme miesto v elitnom koši dostalo Holandsko (PSV Eindhoven).

Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Platilo pritom tradičné pravidlo, že v skupine sa nemohli stretnúť kluby z rovnakej krajiny. Z politických dôvodov sa nemohli stretnúť v jednej skupine ani kluby z Ruska a Ukrajiny.

Finále v Miláne

Hlavná fáza sa začne v utorok 15. septembra a hrať sa bude do stredy 9. decembra. Do jarného osemfinále postúpia prvé dva tímy z každej skupiny, kluby z tretích miest sa automaticky presunú do jarného 16-finále Európskej ligy UEFA 2015/2016. Pre posledné mužstvá skupín sa účasť v pohárovej Európe skončí.

Tento ročník je už 61. v elitnej európskej súťaži, resp. 24. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Miláne na San Sire v sobotu 28. mája 2016. Ani AC Miláno ani Inter Miláno, ktorí majú na konte spolu 10 titulov v EPM, resp. LM sa už druhý rok za sebou nedostali do skupín. Miláno hostilo finále o najlepší klub starého kontinentu už trikrát, naposledy v roku 2001. Vtedy Bayern Mníchov zdolal FC Valenciu v rozstrele z 11 m, keď po predĺžení skončil duel 1:1.

žreb skupinovej fázy LM 2015/2016:

A-skupina: Paríž Saint-Germain, Real Madrid, Šachtar Doneck, Malmö FF
B-skupina: PSV Eindhoven, Manchester United, CSKA Moskva, WfL Wolfsburg
C-skupina: Benfica Lisabon, Atletico Madrid, Galatasaray Istanbul, FC Astana
D-skupina: Juventus Turín, Manchester City, FC Sevilla, Borussia Mönchengladbach
E-skupina: FC Barcelona (obhajca), Bayer Leverkusen, AS Rím, BATE Borisov
F-skupina: Bayern Mníchov, Arsenal Londýn, Olympiakos Pireus, Dinamo Záhreb
G-skupina: Chelsea Londýn, FC Porto, Dynamo Kyjev, Maccabi Tel Aviv
H-skupina: Zenit Petrohrad, FC Valencia, Olympique Lyon, KAA Gent

kalendár žrebov LM 2015/2016:

27. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)
14. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
18. marca 2016: žreb štvrťfinále (Nyon)
15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2015/2016:

15.-16. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
29.-30. septembra: 2. kolo skupinovej fázy
20.-21. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
3.-4. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
24.-25. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
8.-9. decembra 6. kolo skupinovej fázy
16.-17. a 23.-24. februára 2016: 1. zápasy osemfinále
8.-9. a 15.-16. marca: odvety osemfinále
5.-6. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
12.-13. apríla: odvety štvrťfinále
26.-27. apríla: 1. zápasy semifinále
3.-4. mája: odvety semifinále
28. mája: finále (Miláno, San Siro)

reakcie:

Jerôme Boateng, obranca Bayernu: "Môžeme byť spokojní, mohlo to byť aj horšie. Vždy si užívame zápasy s Arsenalom, sú to vyrovnané a zaujímavé súboje. V Londýne sa nám darí."

Phillip Cocu, tréner PSV: "Je to ťažký žreb. Ale na druhej strane hráme s Manchestrom United a stretneme sa s Louisom van Gaalom a samozrejme Memphisom Depayom. CSKA a Wolfsburg sú tiež veľmi silní súperi. Bude to náročná úloha, ale pekné zápasy a veľká výzva."

Matthias Sammer, riaditeľ Bayernu: "Chceme do osemfinále z tejto skupiny. Musíme načasovať dobrú formu. Arsenal je favorit."

Klaus Allofs, manažér VfL Wolfsburg: "Nie je nemožné postúpiť z tejto skupiny. Je ale mimoriadne ťažká. Budeme sa musieť poriadne zomknúť."

Olof Persson, asistent trénera Malmö: "Bude to zábava, že sa Zlatan vráti domov. Pre fanúšikov bude skvelé vidieť jeho i ďalšie hviezdy PSG. Myslím, že sa mu dostane privítania, aké si 'kráľ Malmö' zaslúži."

Unai Emery, tréner FC Sevilla: "Toto je Liga majstrov. V jednej skupine zástupcovia Serie A, Premier League, La Ligy a Bundesligy. Skvelá a vzrušujúca skupina. Všetci budú chcieť postúpiť. Vamos Sevilla!"

Laurent Blanc, tréner PSG: "Boli tam v treťom a v štvrtom koši súperi, ktorým som sa chcel vyhnúť a podarilo sa. Mohlo to byť ešte oveľa horšie. Môžeme nás a Real Madrid považovať za favoritov, ale Šachtar a Malmö budú veľmi ťažkí súperi."

Emilio Butragueňo, riaditeľ Realu Madrid: "Ako pri každom žrebe, mohlo to byť lepšie aj horšie. Paríž ohromne vyrástol v posledných rokoch. Podpísal mnoho dobrých hráčov a zosilnel aj ako tím. Nemajú iba skvelú základnú jedenástku, ale aj skvelý celý tím. Bude to ťažké."