Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Vo štvrtok odletela hlavná časť výpravy na Svetovú letnú univerziádu

Medzi kandidátov na medailu patrí kladivár Marcel Lomnický Foto: TASR/AP

Smer Kazaň nabrali volejbalistky spolu s gymnastkou Máriou Homolovou, šermiarmi, trénermi a vedením výpravy.

Bratislava 4. júla (TASR) - Do dejiska 27. Svetovej letnej univerziády odletela vo štvrtok hlavná časť slovenskej výpravy. Smer Kazaň nabrali volejbalistky spolu s gymnastkou Máriou Homolovou, šermiarmi, trénermi a vedením výpravy. Akademickéhry sa v Rusku uskutočnia od 6. do 17. júla.

Už skôr odcestovali slovenskí veslári, keďže si museli vyskúšať náradie a podmienky v dejisku športového sviatku. "Do Kazane odišli už 2. júla. Nebrali si so sebou loď ani veslá, takže si museli vyskúšať to, čo im dajú tam. Každý deň až do 10. júla odchádzajú ďalšie skupinky a ako poslední idú strelci," informoval TASR prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský.



Šéf organizácie nechcel dávať výprave vopred konkrétne ciele, no verí, že Slovensko si z Kazane odnesie nejaký cenný kov. "Ciele sú u každého také, aby podal čo najlepší výkon na hranici svojich možností a potom uvidíme, čo to prinesie. Boli by sme veľmi radi, ak by sa našim športovcom podarilo priniesť nejakú medailu," pokračoval.

Medzi najväčších kandidátov na medailu patria Zemková a Lomnický

Slovensko bude mať v Kazani niekoľko horúcich želiezok. Prvenstvo z predchádzajúcej univerziády bude obhajovať strelkyňa Monika Zemková, medzi kandidátov na medailu patrí napríklad aj kladivár Marcel Lomnický. "Okrem nich majú šancu aj tí, ktorí majú momentálne dobrú formu. Ale necháme sa prekvapiť aj ďalšími."

Slovensko je v Kazani už niekoľko dní zastúpené okrem veslárov aj vedením výpravy. "Sú tam naši ľudia, ktorí to zabezpečujú po organizačnej a technickej stránke, a zatiaľ sú spokojní. Nepočítali sme však s tým, že športovci si musia 'prebukovať' veci, keďže letia z Bratislavy do Moskvy a potom z Moskvy do Kazane. Toto je jediná otrava, s ktorou sa musia vyrovnať," dodal Dubovský.

Vo štvrtok tvorili najväčšiu časť výpravy volejbalistky. S 12 hráčkami odleteli aj štyria tréneri na čele s hlavným Miroslavom Čadom. "Nálada v tíme je veľmi dobrá. Samozrejme, že tie stresy nie sú také, ako keď hráme kvalifikáciu na majstrovstvá sveta alebo Európy, i keď naše ciele sú vysoké. Ideme tam s najlepšími hráčkami v tejto vekovej kategórii. Podarilo sa nám zostaviť silný tím, prakticky je to reprezentácia žien a verím, že tá kvalita sa prejaví," povedal pre TASR Čada.



Aj keď sú ciele vysoké, nechcel ich príliš konkretizovať. "Pretože družstvá na univerziáde sú pre nás veľká neznáma. Máme troch ázijských súperov, takže ťažko robiť nejaké veľké vyhlásenia. V každom prípade ideme na vrcholnú športovú akciu, kde chceme byť maximálne úspešní," pokračoval.

Hráčky sa na podujatie veľmi tešia. "Ideme tam s nadšením a entuziazmom, chceme si užiť tú atmosféru. Myslím si, že to bude niečo jedinečné, čo sme dlho nezažili. Sme v takom očakávaní," uviedla Dominika Drobňáková. "V skupine sú samé ázijské tímy, takže nevieme, čo od nich čakať. Určite to ale budú dobré tímy s dobrou obranou. Ale budeme bojovať," dodala.