Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Odsúdili plavca, ktorý narušil preteky najlepších britských univerzít

Trenton Oldfield Foto: TASR/AP

Austrálčan Trenton Oldfield dostal šesť mesiacov väzenia, že vplával do cesty súperiacom posádkam počas pretekov legendárnej veslárskej regaty.

Londýn 19. októbra (TASR) - Trentona Oldfielda, ktorý sa pokúsil zmariť každoročné preteky člnov medzi tímami Oxfordskej a Cambridgeskej univerzity v Británii, odsúdili dnes na šesť mesiacov väzenia za narušenie verejného poriadku tým, že vplával do cesty súperiacim posádkam.

Preteky na Temži 7. apríla na pol hodinu prerušila protestná akcia 36-ročného austrálskeho občana. Oldfield pred porotou londýnskeho Kráľovského súdu vyhlásil, že súťaž medzi dvoma najvýznamnejšími britskými univerzitami je "symbolom elitárstva", proti ktorému sa rozhodol protestovať.

Okrem väzenského trestu musí zaplatiť pokutu 750 libier (približne 922 eur) za narušenie 158. kola jednej z najstarších športových súťaží v Anglicku, uviedla agentúra AP.

Podľa sudkyne Anne Molyneuxovej Austrálčan konal riskantne a nevhodne. Ak by ho nevytiahli, mohol prísť o život následkom úderu vesla alebo kovových častí lodí.

V pretekoch nakoniec zvíťazil tím cambridgeskej univerzity.

Foto: TASR/AP