Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Americkým kandidátom na OH 2024 bude Los Angeles

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O usporiadanie sa predtým uchádzal Boston.

Los Angeles 30. augusta (TASR) - Mesto Los Angeles a Olympijský výbor USA (USOC) uzavreli dohodu, na základe ktorej bude "mesto anjelov" americkým kandidátom na usporiadanie OH 2024. Ak vedenie mesta na čele s primátorom Ericom Garcettim zmluvu na utorňajšom zasadnutí exekutívy podpíše, bude LA definitívne kandidovať. Pre agentúru AP to povedal človek blízky zdroju, ktorý chcel zostať v anonymite.

O usporiadanie najväčšieho športového podujatia sa predtým uchádzal Boston, ale ten napokon odstúpil z boja, pretože kandidatúra sa stretla s nízkou podporou svojich obyvateľov a rezidenti mesta sa v anketách vyjadrovali skôr negatívne v obave, že podujatie výrazne zaťaží rozpočet. Presne naopak zareagovali obyvatelia LA, až 80 percent z nich by olympiádu vo svojom meste privítalo.

Prihlášky uzatvára Medzinárodný olympijský výbor (MOV) 15. septembra. V Los Angeles sa letná olympiáda konala v rokoch 1932 a 1984, v USA boli OH naposledy v roku 1996 v Atlante.

Už istými uchádzačmi o OH 2024 sú Paríž, Rím, Budapešť a Hamburg. Organizátora oznámi MOV v septembri 2017 na kongrese v peruánskej Lime.