Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Ledecká či Kuchár. Americkí olympionici majú slovensky znejúce mená

Americká plavkyňa Katie Ledecká pózuje so zlatou medailou, ktorú si vybojovala v novom svetovom rekorde vo finále na 400 m voľný spôsob na letných olympijských hrách 8. augusta 2016 v Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP
Americký golfista Matt Kuchar Foto: TASR/AP

Najviac však v amerických médiách zaznieva meno Katie Ledecká, ktorej rodina pochádza z Československa.

Washington 20. augusta (TASR) – V amerických médiách sa v týchto dňoch objavujú slovensky znejúce mená - stoja za tým americkí olympionici s európskymi koreňmi.

Strelec Kaminský, kajakár Smolen, golfista Kuchár, gymnastka Kocianová, gymnasta Mikulák, veslári Konečný, Stružina a Tomeková, bežec Kováč, tenista Kudla a reprezentantka v zápasení Pirožková. Takto by mohol znieť aj zoznam slovenských športovcov na olympijských hrách v Riu. Ide však o mená zo zoznamu Spojených štátov amerických.

Spojené štáty sú krajinou prisťahovalcov, a ani tých českého a slovenského pôvodu tam nie je málo. A niektorým z nich, respektíve ich potomkom, sa podarilo dostať až do olympijského tímu.

Pri väčšine z nich na ich slovenský či stredo- a východoeurópsky pôvod poukazuje len priezvisko: Jake Kaminski, Madison Kocian, Sam Mikulak, Hans Struzyna, Ellen Tomek. Buď zatiaľ nie sú natoľko známi, že by do médií prenikli detaily z ich osobného života a rodinnej histórie, alebo sú už "ikstou" generáciou a ich európske korene zapadli prachom.

Pri niektorých však netreba pozerať ďaleko do minulosti, aby sme našli gény našinca alebo aspoň suseda. A zrejme nie náhodou sa im darí v športoch, ktoré zaznamenali alebo zaznamenávajú úspech aj v týchto končinách.

Napríklad mladý kajakár Michal Smolen sa narodil v Krakove a trénuje ho jeho otec, bývalý národný reprezentant Poľska Rafal Smolen. Tenista Denis Kudla sa narodil na Ukrajine a golfista Matthew Gregory Kuchar má ukrajinských rodičov.

Najviac však v amerických médiách zaznieva meno Katie Ledecká (Katie Ledecky), ktorá spomedzi všetkých spomínaných žne najväčšie úspechy. V Riu prekonala rekordy a získala až päť medailí. Zlaté za 200, 400, 800 a 4 x 200 m voľným spôsobom, a jednu striebornú za 4 x 100 m voľným spôsobom.

Katie má len 19 rokov a médiá hovoria o hviezde, hrdinke a fenoméne. Mladá plavkyňa sa stala prvou ženou od roku 1968, ktorá na jedných hrách vyhrala všetky tri najdlhšie trate voľným spôsobom. Na konte už má aj zlato z olympiády v Londýne a medaily a rekordy z mnohých ďalších významných plaveckých podujatí.

Katie sa narodila vo Washingtone, D.C. Jej rodičmi sú Mary Gen (Hagan) a David Ledecký. Davidov otec Jaromír Ledecký prišiel do Spojených štátov z Československa v roku 1947, keď získal štipendium na štúdium angličtiny. Pre udalosti v Československu napokon v Spojených štátoch zostal.

Katie pre magazín Forward uviedla, že jej rodina, pôvod a katolícka viera boli pre ňu vždy dôležité a posúvali ju vpred v plávaní aj v živote. Do Prahy sa išla so starými rodičmi pozrieť už ako desaťročná. Známy je aj strýko Katie, biznismen a spolumajiteľ hokejového klubu New York Islanders, Jon Ledecky.

Spojené štáty reprezentuje v Riu 555 športovcov v 27 športoch. Len po druhý raz v dejinách je v tíme viac žien než mužov. Pomer je 292 ku 263. Zároveň je táto ženská skupina najväčšou, aká kedy reprezentovala jednu krajinu na olympijských hrách. Doteraz prvenstvo držala Čína, ktorú v roku 2008 reprezentovalo 289 žien.



Americký vodnoslalomový reprezentant Michal Smolen.
Foto: TASR/AP


Na snímke americká gymnastka Madison Kocianová pózuje so striebornou medailou, ktorú zídkala na bradlách na OH v Riu de Janeiro 14. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Americký gymnasta Sam Mikulák
Foto: TASR/AP


Americká reprezentantka v zápasení Elena Sergej Pirožková.
Foto: TASR/AP