Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Dojatý tréner Mateja Tótha Spišiak: Splnili sa mi všetky sny

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje so svojím trénerom Matejom Spišiakom víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 19. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Kouča Mateja Spišiaka v cieli opanovali emócie. Nečudo, jeho zverenec Matej Tóth získal olympijské zlato. Prvé slovenské atletické v ére samostatnosti.

Rio de Janeiro 19. augusta (TASR) - Šťastie, slzy, dojatie. Trénera Mateja Spišiaka v cieli opanovali emócie. Nečudo, jeho zverenec Matej Tóth získal olympijské zlato. Prvé slovenské atletické v ére samostatnosti.

Krátko po pretekoch len ťažko hľadal slová: "Ani neviem, čo mám povedať, je to tak úžasná vec." Po chvíli pokračoval, no stále rovnako emotívne: "Splnili sa mi všetky sny a sny všetkých ľudí okolo, celej generácie a vlastne všetkých generácií chodcov. Strašne sa teším, Matej predviedol fantastický výkon, majstrovský kúsok, úžasné. Ten výkon bol životný, je najlepší na svete, vyhral olympijské hry!"



Tóth sa necelé tri kilometre pred cieľom odpútal od obhajcu zlata z Londýna Austrálčana Jareda Tallenta a svoj únik dokázal doviesť do úspešného konca. Predtým, ako prešiel cieľom, si vzal od divákov slovenskú zástavu, poslal bozky a za finišom sa objal so svojím trénerom. "Ako išiel s vlajkou do cieľa, naplnila ma obrovská hrdosť. Keď dorazil, strašne sme na seba zakričali. Bola to obrovská úľava a šťastie, všetky pocity sa zmiešali dokopy. Povedal som mu, že mu ďakujem za všetko. Tie tri roky, ktoré sme spolu prežili, boli fantastické," uviedol Spišiak.

Na snímke tréner Matej Spišiak (vľavo) a jeho úspešný zverenec Matej Tóth.
Foto: TASR/Martin Baumann


Počas pretekov bol pokojný. Vedel, čo má jeho favorit natrénované a čo dokáže. "Neplašili sme sa ani pri únikoch Diniza a Tallenta, aj keď ten bol už naozaj na hrane, ale stále sme verili, že to prepískol. Matej to mal krásne spočítané. Ten záver, to bolo niečo." Spišiak ani na chvíľu nezapochyboval, že by sa to mohlo skončiť zle. "Veril som, že to dá, pretože viem, aký je 'dríč', kôň a čo všetko pre to urobil."

S Tóthom bol Spišiak počas celého priebehu v kontakte. "Máme to nacvičené. Máme svoj rytmus, rozpis občerstvovania a komunikácia prebieha stále. Tým, že sa stretávame dvakrát počas pretekov, je dosť času na to, aby sme si povedali, čo treba robiť," povedal.



Tóth tak zúročil dlhoročnú tvrdú a systematickú prácu. Vlani vyhral suverénne titul majstra sveta, keď svojich súperov na trati deklasoval a v piatok dosiahol najväčší úspech v kariére. Nezabrzdilo ho ani zranenie holennej kosti, ktoré mu takmer pokazilo životnú sezónu. "Tento rok bol neskutočne ťažký, strašne sme sa natrápili v príprave. No Maťo to dnes odrobil fantasticky a vedel som, že v závere ho nikto z týchto borcov nemôže zdolať, keďže Diniz už bol mimo a rýchlostne na neho nemali," dodal Spišiak.