Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovenský kladivár Lomnický postúpil do 12-členného finále

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický počas kvalifikácie na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 17. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

V stredajšej kvalifikácii obsadil v konkurencii 32 borcov výkonom 74,16 m desiate miesto.

Rio de Janeiro 17. augusta (TASR) - Slovenský reprezentant v hode kladivom Marcel Lomnický postúpil do finále na OH 2016 v Rio de Janeiro. V stredajšej kvalifikácii obsadil v konkurencii 32 borcov výkonom 74,16 m desiate miesto. Účasť vo finále, ktoré je na programe v noci na sobotu SELČ, si vybojovalo dvanásť najlepších kladivárov.

Chýbať medzi nimi bude top favorit na olympijské zlato Poliak Pawel Fajdek. Majster sveta a suverén tejto disciplíny hodil v kvalifikácii len 72,00 m a skončil sedemnásty. Dvanásty postupujúci Katarčan Ašraf Elseify dosiahol výkon 73,47 m. Najdlhším pokusom sa v eliminácii prezentoval Fajdekov krajan Wojciech Nowicki, ktorý poslal svoje kladivo do vzdialenosti 77,64 m.

V menami nabitej A-skupine obsadil Lomnický druhé miesto výkonom 74,16 m, teda takým, ktorý by v iných okolnostiach mohol byť pod hranicou postupovej dvanástky. "Neverím, že jedenásť borcov hodí v tej druhej skupine viac," povedal pre TASR. A netušiac, že v druhej skupine ho prekoná ešte osem súperov, zdôraznil: "Je to super, na 99 percent som tam. Podľa toho aký je kruh, ako sa hádže a aká je štartovka. Prvý pokus som poistil, dal som taký ľahší hod a vlastne som si oťukal podmienky. Cítim sa vo forme. Človek nevie, do čoho ide, je to stres a som rád, že som to takto zvládol."

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický počas kvalifikácie na OH v brazílskom Riu de Janeiro v stredu 17. augusta 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Pritom Lomnický mohol hodiť aj viac: "Druhý pokus bol veľmi dobrý, trafil som klietku, ale presvedčil som sa, že mi to ide. Tretí mi technicky nevyšiel, to sa stáva. Vo finále navyše budem vedieť, do čoho idem. Ten kruh je drsný a pomalý, je to laicky povedané šmirgeľ, nedovolí vyvinúť rýchlosť. Kebyže som dal v prvom hode do toho maximum a pokazil by som to, vyvinul by som na seba zbytočný tlak. Preto prvý pokus pochodím na 80 percent, aby som tam aspoň niečo mal a aby ma to upokojilo."

Lomnického slová o taktike akoby boli v príkrom rozpore s predstavením Poliaka Pawla Fajdeka. Favorit súťaže bol po svojej 72-ke presvedčený, že v piatkovom večernom finále bude chýbať. Majster sveta dokonca odbil poľských novinárov v mix-zóne s tým, že si ide prebukovať letenky, aby mohol z Ria čo najskôr odletieť. Napokon mal dobrý odhad, skončil sedemnásty, päť miest od postupového tucta. "Pawel ..., prvý prešliapol, bolo na ňom vidieť, že nie je vo svojej koži, možno aj preto, že v Londýne pred štyrmi rokmi mal v kvalifikácii tri neplatné pokusy. Ďalšia olympiáda - mal formu ako hrom, my sme spolu hádzali na tréningu a on hádzal 83 a pol metra. Ten kruh ho dnes zradil, lebo druhý a tretí hod, to si on kontroloval, aby išiel ľahko a na hocijakom inom kruhu na svete by hodil 78 a viac. Tým že sa bál potom dať do toho rýchlosť, tak... tak bol proste pomalý. Pokazil to v hlave, lebo formu mal vynikajúcu," myslí si Lomnický.

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický počas kvalifikácie na OH v brazílskom Riu de Janeiro v stredu 17. augusta 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Zdalo sa, že v slovách slovenského kladivára bolo viac súcitu, ako športovci zvyknú prejavovať voči rivalom. Lenže Lomnický sa šibalsky usmial: "Tak je mi to ľúto, lebo sme kamaráti a mám ho rád. Ale zase na druhej strane je bomba, že odpadol súper, teraz sú otvorené tri medaily namiesto dvoch. Vo finále je možné všetko."

V bojoch o cenné kovy budú podmienky, resp. ich zvládnutie opäť kľúčový faktor. "Ten kruh..., myslím si, že toto Rio nie je úplne šťastná olympiáda, veď predsa nie je možné, aby na tréningu a na súťaži boli také dva rozdielne kruhy. Najprv si všetci zvykli na rýchly a bojuje sa na pomalom. Ide o rotačný pohyb a v tomto kruhu je taký strašný odpor, že svaly, ktoré vyvíjajú rýchlosť, sa musia viac narobiť a vznikajú chyby v technike. Nie je to vyvážený pohyb," vysvetlil Lomnický a dodal: "Je vidieť, že je to olympiáda - stres, k tomu teplo, skoro ráno, tie výkony boli slabé, ale mne to vlastne vyhovovalo, lebo som tam. Dúfam, že vo finále ukážem, že toto nebol môj strop."

hod kladivom (muži) - kvalifikácia (12 postupujúcich):

1. Wojciech Nowicki (Poľ.) 77,64 m
2. Ivan Tichon (Biel.) 76,51
3. Dilšod Nazarov (Tadž.) 76,39
4. Krisztian Pars (Maď.) 75,49
5. Diego Del Real (Mex.) 75,19,
6. Sergej Marghijev (Mold.) 74,97
7. David Söderberg (Fín.) 74,64
8. Sergej Kalamojec (Bielorus.) 74,29
9. Wagner Domingos (Braz.) 74,17
10. Marcel LOMNICKÝ (SR) 74,16
11. Yevhen Vynohradov (Ukr.) 73,95
12. Ašraf Elseify (Kat.) 73,47