Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Stepanovová bude môcť súťažiť v Riu pod neutrálnou vlajkou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zaujímavosťou je, že práve Stepanovovej svedectvo spred dvoch rokov o systematickom dopingu viedlo k dištancu ruských atlétov.

Monaco 1. júla (TASR) - Ruská atlétka Julia Stepanovová bude môcť súťažiť na ME v Amsterdame i na OH 2016 v Riu de Janeiro pod neutrálnou vlajkou. Podľa informácii agentúry dpa o tom rozhodlo v piatok vedenie Medzinárodnej asociácie atletických federácie IAAF.

Práve Stepanovovej svedectvo o systematickom dopingu v dokumente nemeckej ARD v decembri 2014 viedlo k dištancu ruských atlétov. IAAF v júni potvrdila zákaz ich štartu na OH, keďže krajina stále neobnovila dôveru v jej antidopingový systém.

Ruskí atléti však môžu požiadať IAAF o udelenie výnimky, aby mohli v Riu štartovať pod neutrálnou vlajkou. Stepanovová ju dostala ako vôbec prvá. Bežkyňu na 800 m v roku 2013 potrestali dvojročným dištancom pre nezrovnalosti v biologickom pase. O rok neskôr sa Stepanovová presťahovala do Nemecka spoločne s manželom Vitalijom, bývalým pracovníkom Ruskej antidopingovej agentúry RUSADA.