Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Tóth po návrate z Ria: Až takéto prijatie som nečakal

Na snímke zlatý chodec z OH 2016 v Riu de Janeiro Matej Tóth Matej Tóth s manželkou Lenkou (vľavo) a dcérami Emmou (vľavo dole) a Ninou (vpravo dole) po prílete na letisko v rakúskom Schwechate 24. augusta 2016. Foto: TASR

Prvé kroky zlatého medailistu logicky viedli k jeho rodine, najbližším, resp. k členom športového klubu Dukla Banská Bystrica a funkcionárom.

Viedeň/Bratislava 24. augusta (TASR) – Prvá zlatá atletická medaila z olympijských hier v ére samostatného Slovenska je z brazílskeho Ria de Janeiro už doma. Jej víťaza, slovenského reprezentanta v chôdzi Mateja Tótha, príjemne zaskočilo privítanie početnou skupinou priaznivcov, resp. rodinných príslušníkov na letisku v rakúskom Schwechate. Krátko popoludní mal potom na bratislavskej Magio pláži olympijský šampión absolvovať stretnutie s ďalšími fanúšikmi. resp. médiami.



Prvé kroky zlatého medailistu logicky viedli k jeho rodine, najbližším, resp. k členom športového klubu Dukla Banská Bystrica a funkcionárom. "Našťastie všetko prebehlo bez problémov, už mi totiž bolo naozaj veľmi dlho. Nepočítal som už dni, ale hodiny, keď sa konečne vrátim. Som rád, že som tu. Takéto prijatie som nečakal, aj to, že príde rodinka, že tu bude toľko známych z Dukly, to ma príjemne prekvapilo. Už začína ošiaľ. Na jednej strane nám bolo v dedine dlho, ale potom som si tak fyzicky oddýchol tri dni po tej päťdesiatke. Teraz ideme do ďalšej fázy 'náročnej prípravy'," dodal s úsmevom 33-ročný majster sveta z Pekingu 2015.



Samotného atléta prekvapilo uvítanie na letisku, nechýbali transparenty, na ktorých bol zachytený historický úspech slovenskej atletiky: "Ja som to nečakal. Veľmi som sa tešil na objatia, ale nečakal som, že to bude už tu. Väčšinou vždy keď ideme z pretekov, tak to len tak rýchlo prebehneme a ideme do Bratislavy, kde sa stretávame. Zase sme to o kúsok posunuli, každým rokom sa ten úspech stupňuje, aj tie prijatia. Neviem čo bude nabudúce," skonštatoval muž, ktorého tiež sprevádzali cestou z Ria "príjemné" starosti s jeho medailou: "Bol problém v Riu aj v Ríme, všade kde ju uvideli na röntgene, tak sa chceli všetci fotiť," dodal.

Nitra chce zlatému medailistovi Tóthovi udeliť čestné občianstvo

Nitrianska radnica chce chodcovi Matejovi Tóthovi udeliť za získanie zlatej medaily na XXXI. Letných olympijských hrách v Riu de Janeiro a tiež za reprezentáciu Slovenska a Nitry vo svetovom meradle čestné občianstvo. Návrh predložil nitriansky primátor Jozef Dvonč a Mestská rada v Nitre už mestskému zastupiteľstvu odporučila, aby návrh na svojom najbližšom rokovaní schválilo.



Tóth je v súčasnosti atlétom armádneho Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Narodil sa však v Nitre, kde sa začala aj jeho športovej kariéra spojená s Atletickým klubom Stavbár. Tu v roku 1996 začínal pod trénerskou taktovkou Petra Mečiara. Tóth dosiahol viaceré športové úspechy. K tým najväčším patrí zlatá medaila z Majstrovstiev sveta v Pekingu a zlato z olympiády v Rio de Janiero. Obe patria k prvým atletickým zlatým medailám v ére samostatného Slovenska.



Magistrát plánuje oceniť aj prácu Dariny Károvej, ktorej chce udeliť Cenu mesta Nitra za založenie a rozvíjanie Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra ako významnej platformy pre medzinárodnú spoluprácu, kultúrnu výmenu a prezentáciu Nitry v európskom kontexte. Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším festivalom svojho druhu u nás a zároveň jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. V Nitre sa koná každoročne od roku 1992 a patrí medzi najdôležitejšie divadelné festivaly v strednej Európe.

Kárová sa venuje divadelnej dramaturgii, kultúrnemu manažmentu, kultúrnej politike, medzinárodnej kultúrnej spolupráci, výmene a mobilite. Okrem každoročnej prípravy Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, viedla a organizovala mnohé medzinárodné projekty, konferencie, workshopy či semináre zamerané na oblasť súčasného divadla a kultúry. Návrh na jej ocenenie predložil nitriansky primátor.




Tlačová konferencia so slovenským olympijským víťazom v chôdzi z OH v Rio de Janeiro Matejom Tóthom sa uskutoční vo štvrtok 25. augusta o 17.00 hod v Cikkerovej sieni Radnice (Námestie SNP 1).
Budú na nej prítomní:
Ján Nosko - primátor mesta Banská Bystrica
Matej Tóth – olympijský víťaz z OH Rio 2016
Matej Spišiak - tréner
Peter Korčok - predseda Slovenského atletického zväzu
Richard Galovič - riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica