Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

MOV sa chystá na finálne rozhodnutie ohľadom účasti ruských športovcov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Výbor má na finálne rozhodnutie čas do piatka po tom, ako odmietol celoplošný dištanc reprezentantov tejto krajiny za dopingový škandál.

Rio de Janeiro 4. augusta (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) chce v predvečer OH 2016 oznámiť kompletný zoznam ruských športovcov, ktorí sa môžu zúčastniť na športovom sviatku v brazílskom Riu de Janeiro. Vo štvrtok to povedal prezident MOV Thomas Bach, informovala agentúra dpa.

Výbor má na finálne rozhodnutie čas do piatka po tom, ako odmietol celoplošný dištanc reprezentantov tejto krajiny za dopingový škandál. Návrhy najskôr predostreli medzinárodné riadiace organizácie jednotlivých odvetví, následne ich museli odobriť experti Športového arbitrážneho súdu (CAS) a posledné slovo mala trojčlenná komisia MOV. V Riu sa očakáva štart približne 250 ruských športovcov, vylúčenie postihlo atlétov a vzpieračov.

Samaranch ml. prvým viceprezidentom MOV

Juan Antonio Samaranch ml. sa vo štvrtok stal prvým viceprezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý 21 rokov viedol jeho dnes už zosnulý otec. Správu zverejnila agentúra dpa.

Za ďalšieho viceprezidenta na 129. zasadnutí MOV v predvečer olympijských hier 2016 v brazílskom Riu de Janeiro zvolili Ugura Erdenera z Turecka. Ukrajinský bývalý vynikajúci skokan o žrdi Sergej Bubka je jeden zo siedmich nových predstaviteľov výkonného výboru. Exekutíva je po novom bez afrického zástupcu, keďže Nigérijčan Habu Gumel sa nepresadil a Maročanke Nawal El Moutawakelovej vypršal mandát.

MOV má osem čerstvých členov. Valné zhromaždenie organizácie zvolilo svojich nových kolegov vo štvrtkovom tajnom hlasovaní. Informovala o tom agentúra dpa.

Do radov pribudli Fínka Sari Essayahová, Talian Ivo Ferriani, Kolumbijčan Luis Moreno, Auvita Rapillaová z Papuy-Novej Guiney, Anant Singh z Juhoafrickej republiky, Kanaďanka Tricia Smithová, Rakúšan Karl Stoss a Indka Nita Ambaniová. MOV má momentálne 90 členov, vrchný limit je 115.

Ruským boxeristom a jachtárom povolili štart v Riu

Jedenásť ruských reprezentantov v boxe so splnenými nominačnými kritériami môže štartovať na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Rozhodli o tom v piatok v Lausanne predstavitelia Medzinárodnej asociácie boxu (AIBA) po tom, čo ukončili overovací proces prípadných dopingových previnení účastníkov olympijského turnaja.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pri rozhodovaní o treste za údajný systematický a štátom podporovaný doping v Rusku neuplatnil plošný dištanc a prenechal zodpovednosť za účinkovanie ruských športovcov na olympiáde v Riu strešným medzinárodným federáciám a zväzom. Informovala o tom agentúra DPA.

World Sailing ako riadiaca organizácia celosvetového jachtingu potvrdila, že šesť ruských reprezentantov dostalo od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) povolenie štartovať na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. Vo štvrtok o tom informovala agentúra dpa.

Šesticu predbežne nominovali v júli, ich účasť napriek dopingovej afére odobrila trojčlenná komisia MOV v súčinnosti s expertom Športového arbitrážneho súdu (CAS). World Sailing čaká, či MOV do Ria pustí aj siedmeho Rusa Pavla Sozykina.