Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Saganova šanca na olympijský štart v cross country žije. Rozhodne UCI

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan Foto: TASR/AP

Vedenie národného zväzu poslalo Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) požiadavku na druhé miesto priamo na meno dvadsaťšesťročného pretekára, ak niektorá krajina rozhodne nevyužiť všetky svoje kvóty.

Bratislava 23. mája (TASR) - Šanca pre Petra Sagana na olympijský štart v cross country horských cyklistov žije napriek tomu, že si Slovensko v tejto kategórii vybojovalo len jednu miestenku do Ria. Vedenie národného zväzu (SZC) poslalo Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) požiadavku na druhé miesto priamo na meno dvadsaťšesťročného pretekára, ak niektorá krajina rozhodne nevyužiť všetky svoje kvóty.

"O všetkom by sa malo rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa, keď by sme mali mať oficiálne potvrdené jedno miesto, ktoré sme si vybojovali. Uvidíme, či budeme mať ešte plus jedna, musíme počkať na vyjadrenie UCI. Požiadali sme o jedno pre Petra Sagana. On sám prejavil záujem štartovať na OH v cross country. Veríme, že prihliadnu na to, že je majster sveta a bolo by to v záujme rozvoja celej cyklistiky. Záleží však ako sa rozhodnú jednotlivé krajiny nominovať svojich pretekárov a potom ako prípadné miesta prerozdelí UCI," povedal pre TASR predseda komisie cross country horských cyklistov SZC Ján Žilovec.

Istotu štartu pod piatimi kruhmi má len jeden pretekár z dvojice Michal Lami a Martin Haring. Tí sa najväčšou mierou zaslúžili o body do olympijského rebríčka, ktorý rozhodoval o kvótach pre jednotlivé krajiny. "Kritéria, ktoré sme mali, spĺňajú obaja, no ich výkonnosť nie je taká ako pred rokom či dvomi. Sú na tom podobne, musíme sa rozhodnúť," povedal Žilovec.

Slovensko v rozhodujúcom májovom rebríčku obsadí takmer s istotou 15. miesto, kvalifikácia sa skončí posledný deň mesiaca. Keby bolo o dve priečky vyššie, už by malo nárok na dvoch reprezentantov.

Práve na 13. pozícii figuruje Brazília a k nej upiera SZC najväčšie nádeje. Pretekári z juhoamerickej krajiny majú k dispozícii dve miestenky podľa rebríčka, navyše už predtým mali garantovanú ďalšiu ako organizátori hier. "Brazília alebo aj iné krajiny by nemuseli využiť všetky miesta, ešte aj kontinenty majú špeciálne jedno miesto, takže uvidíme. Všetko je potom na rozhodnutí UCI."

Žilovec však tieto šance nevidí príliš ružovo. "Na ceste máme len jedno miesto, aj keď sme podľa našich výpočtov mohli mať dve. Žiaľ, skončili sme prví pod čiarou a ani po našej žiadosti nám druhé nepridelili. Uvidíme, nie som veľký optimista, ale verím, že aspoň tu by nám mohli vyjsť v ústrety. Vyjadrenie by sme mali dostať v priebehu budúceho týždňa," dodal.

Sagan sa koncom apríla vrátil ku svojim začiatkom, keď štartoval na dvoch pretekoch cross country. Na prvých v Rakúsku spadol a podujatie nedokončil, no v Čechách obsadil štvrté miesto a nebyť defektu, mohol skončiť aj vyššie. Za umiestenie si pripísal 25 bodov do svetového rebríčka.

O možnosti jeho štartu v tejto disciplíne na augustovej olympiáde sa začalo hovoriť už dávnejšie. Dôvodom je fakt, že cestný okruh je náročný a Saganovi príliš nevyhovuje. Miestenku naň si vybojoval už vlani, no ešte stále sa nerozhodol, či bude na ceste štartovať.