Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Ďalší Rusi ostanú bez OH: Týmto kanoistom zakázali štartovať v Riu

Ruskí rýchlostní kanoisti Jurij Postrigaj a Alexander Ďačenko (vpravo) získali 11. augusta 2012 na OH 2012 v Londýne zlatú medailu v K2 na 200 m. Foto: TASR/AP

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) potvrdila, že minulotýždňová správa vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena zahŕňala aj mená piatich ruských kanoistov.

Moskva 26. jäla (TASR) - Päť ruských rýchlostných kanoistov vrátane olympijského šampióna Alexandra Ďačenka sa nepredstaví na XXXI. Hrách v Riu de Janeiru. Podľa informácií agentúry AP mali byť všetci súčasťou rozsiahleho ruského dopingového programu.

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) v utorok potvrdila, že minulotýždňová správa vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena zahŕňala aj mená piatich ruských kanoistov. Okrem Ďačenka išlo o Alexeja Korovaškova, bronzového medailistu v C2 na 1000 m z OH 2012, Andreja Krajtora, Jelenu Aňušinovú a Nataliju Podoľskú.

Správa uviedla, že ruskí štátni úradníci napomáhali šíreniu dopingu tým, že zatajili stovky pozitívnych dopingových nálezov. "Je to obrovský výbuch pre olympijský šport a jeho napredovanie a veľmi nás mrzí, že sú v tom zapletení aj kanoisti. ICF bude pokračovať v nulovej tolerancii a vylúči športovcov, ktorí akokoľvek v tomto smere porušia pravidlá," uviedol generálny sekretár ICF Simon Toulson.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v nedeľu prenechal zodpovednosť za účinkovanie ruských športovcov na olympiáde v Riu de Janeiru medzinárodným federáciám a zväzom. IFC sa na základe toho a vyšetrovacej správy WADA rozhodla, že spomínaným Rusom v Riu nedovolí súťažiť.