Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Prvá skupina slovenských kanoistov odletela do Ria

Na snímke rýchlostní kanoisti zľava Erik Vlček (K4 a K2), Vincent Farkas (C1), Peter Gelle (K1), Tibor Linka (K4), Denis Myšák (K4), Juraj Tarr (K4 a K2) a Martina Kohlová (K1) prichádzajú na autogramiádu v Bratislave pred ich odchodom na XXXI. letné olympijské hry, ktoré sa konajú v Riu de Janeiro, 7. augusta 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Do brazílskeho Ria de Janeiro sa v nedeľu pobrali Martina Kohlová, Peter Gelle a Vincent Farkaš po tom, ako spoločne so štvorkajakom absolvovali autogramiádu na brehu bratislavského jazera Zemník.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Prvá časť slovenských rýchlostných kanoistov odišla na olympijské hry 2016 s finálovým cieľom. Do brazílskeho Ria de Janeiro sa v nedeľu pobrali Martina Kohlová, Peter Gelle a Vincent Farkaš po tom, ako spoločne s posádkou štvorkajaku absolvovali autogramiádu na brehu bratislavského jazera Zemník.

Na Kohlovú čaká tretia olympijská účasť, premiérovo individuálna. Najskôr sa predstaví vo svojej obľúbenej disciplíne K1 na 200 metrov, potom bude súťažiť na 500 m: "Do pretekov mám ešte čas, forma sa ukáže na mieste, môžem ju ešte vyladiť. Aj na predchádzajúcich dvoch OH som chcela postúpiť do finále, dúfam, že do tretice sa to podarí."



Na trati robil veslárom v sobotu problém búrlivý vietor. "Videla som ju prvýkrát, nebojím sa však nového, všetky budeme mať rovnaké podmienky. Fúkalo veľmi, ženy nevedeli korigovať lode a v dráhach išli krivo. Do môjho vystúpenia sa môže počasie zmeniť a voda možno bude ako zrkadlo," uviedla Kohlová.



O niečo menej skúseností spod piatich kruhov má Gelle, pri debute v Londýne 2012 si pripísal šieste (K4 na 1000 m), resp. ôsme miesto (K2 na 1000 m). V tomto cykle sa už sústredil iba na singlovú kategóriu K1 na 1000 m, v ktorej ho preverí dosiaľ najsilnejšia konkurencia: "V mojej disciplíne má zastúpenie najviac štátov, medzi jednotlivcami figurujú silné a dobre nachystané osobnosti, ktoré odvedú maximum. Od majstrovstiev sveta sme prešli veľkým sitom, na OH budú výlučne veľmi kvalitní súperi, ani na začiatku nenájdete jasného outsidera."

Kanoistický program je náročný z časového hľadiska, rozjazdy a semifinále sa konajú hodinu za sebou. "Sústredím sa iba na to, aby som ich zvládol čo najlepšie. Prvoradý cieľ je dostať sa do finále, v ňom sa už môže stať čokoľvek. Aj na záverečných tréningoch som sa cítil dobre, všetko je v poriadku," dodal Gelle.



Na poslednú chvíľu sa na OH 2016 prebojoval Farkaš, ktorý uspel v dodatočných eliminačných pretekoch. "Pred mesiacom by som neveril, že to je možné. Keď mi zavolali, že o dva dni sa uskutoční rozstrel, musel som sa dať rýchlo mentálne dohromady. Nastavil som sa na životnú šancu, potreboval som ju využiť, olympijské hry vždy boli mojím snom. Ide o nesmiernu motiváciu, chcem vydať maximum. V takom prípade verím v dobrý výsledok, no nerád by som ho konkretizoval. Podstatné je zajazdiť obstojne v semifinále, následne uvidím, kam ma to posunie. Na finálnu prípravu som mal asi mesiac, bola náležitá," povedal olympijský nováčik.

Vyššie než finálové, teda medailové ambície má štvorkajak Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák, Tibor Linka. Kvarteto ašpirujúce na cenný kov na 1000 m odcestuje do Ria v pondelok ráno. "Prvá skupina v zložení Kohlová, Gelle, Farkaš odletela spoločne s trénermi v nedeľu. Od káštvorky máme najväčšie očakávania, takže sme im dopriali komfortnejšie podmienky. Naplánovali sme im pohodlnejší spôsob cestovania, aby neboli po prílete do Brazílie unavení. Prespia v hoteli pri viedenskom letisku a odídu v pondelok ráno. V Riu budú všetci ubytovaní v olympijskej dedine, okrem toho sme zabezpečili špeciálny apartmán blízko areálu, keďže rozjazdy a semifinále sú v hodinovom rozpätí," vysvetlil prezident Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Robert Petriska.



Ten je spokojný so sedemčlenným zastúpením SR: "V Londýne sme mali ôsmich reprezentantov, čiže nedošlo k zásadnejšej ujme. Od každého očakávame zaujímavé výsledky. Pre Farkaša to bude skúška, u K4, Kohlovej i Gelleho predpokladáme finále. Ďalej by som nerád hovoril, ale, samozrejme, pomýšľame na medailu."