Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

OH2016: Murray ako prvý tenista v histórii obhájil zlato vo dvojhre

Britský tenista Andy Murray pózuje so zlatou olympijskou medailou po výhre nad Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom vo finále mužskej dvojhry na OH v Riu de Janeiro 14. augusta 2016. Foto: TASR/AP

V strhujúcom finále si ako nasadená dvojka poradil s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom po štvorhodinovej bitke 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 a nadviazal na titul z wimbledonskej trávy z Londýna 2012.

Rio de Janeiro 15. augusta (TASR) - Britský tenista Andy Murray ako prvý hráč v histórii obhájil olympijské zlato vo dvojhre. V strhujúcom finále na centri v Riu de Janeiro si ako nasadená dvojka poradil s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom po štvorhodinovej bitke 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 a nadviazal na titul z wimbledonskej trávy z Londýna 2012. Bronz patrí Japoncovi Keiovi Nišikorimu.

Strieborný Del Potro si v porovnaní s olympiádou v anglickej metropole o stupienok polepšil. Po sérii zranení a páde vo svetovom rebríčku ATP predviedol v Riu heroické výkony. Na ceste do finále zdolal najvyššie nasadeného Srba Novaka Djokoviča i trojku "pavúka" Španiela Rafaela Nadala. Víťaz US Open z roku 2009 nevyužil šancu stať sa druhým juhoamerickým olympijským singlovým šampiónom po Čiľanovi Nicolasovi Massúovi, ktorý pred 12 rokmi nečakane triumfoval v Aténach.

Murraymu vyšiel úvod zápasu s Del Potrom, keď dvakrát prelomil súperovo podanie a vybudoval si náskok 4:1. Argentínčan v ďalších minútach vyrovnal na 4:4, no koncovka patrila Murraymu. V dvanástom geme premenil Brit po víťaznom bekhendovom obhodení pri podaní Del Potra v poradí druhý setbal. V druhom dejstve Juhoameričan pridal na agresivite, po rýchlom brejku sa ujal vedenia 2:0 a vynútil si tretí set. Za stavu 5:4 síce nepremenil dva setbaly, po potom vytasil zo svojho arzenálu dva víťazné forhendy.

V treťom sete držal Del Potro so súperom krok iba do stavu 2:2. Vo štvrtom dejstve obaja hráči trikrát stratili vlastné podanie. Murray prehrával 3:5, no potom získal štyri hry v rade a dosiahol druhý veľký úspech od obnovenia spolupráce s trénerom Ivanom Lendlom. Začiatkom júla rodák zo škótskeho Dunblane nenašiel premožiteľa vo Wimbledone.

"Bolo to jedno z najťažších finále v mojej kariére. Stal som sa prvým tenistom v olympijskej histórii, ktorému sa podarilo obhájiť titul vo dvojhre. Tento počin svedčí o tom, aké je to náročné," povedal so slzami v očiach Murray.

Na otázku, či si trúfa o štyri roky v Tokiu zaútočiť na zlatý hetrik, odpovedal s dávkou rozvahy: "Štyri roky sú hrozne dlhá doba. Za ten čas sa môže veľa vecí zmeniť. Vtedy budem mať 33 rokov a nie som si istý, či budem hrať na takej vysokej úrovni ako teraz."

muži - dvojhra - finále
Andy Murray (2-V. Brit.) - Juan Martin Del Potro (Arg.) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5