Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Veľkolepá rozlúčka legendy: Phelps chce zmeniť svoj život

Na snímke americký plavec Michael Phelps bozkáva zlatú medailu za víťazstvo v štafeta 4x100 m v. sp na olympijských hrách v Riu de Janeiro 8. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Najúspešnejší olympionik všetkých čias zveľadil v Riu svoju rekordnú medailovú zbierku a uzavrel profesionálnu kariéru - ako sám hovorí - v správnej chvíli.

Rio de Janeiro 22. augusta (TASR) - Keď sa pred štyrmi rokmi lúčil s profesionálnou kariérou, niekde vzadu v hlave mal pocit nedokončenej práce. Po OH 2016 si môže Michael Phelps povedať, že odchádza ako jedna z najväčších športových legiend.

Najúspešnejší olympionik všetkých čias zveľadil v Riu svoju rekordnú medailovú zbierku a uzavrel profesionálnu kariéru - ako sám hovorí - v správnej chvíli. Už iba bývalý plavec chce teraz venovať svoj čas najmä rodine.



Keď kráčal v sobotu večer k olympijskému bazénu na svoje posledné preteky v kariére, lomcovali ním emócie. Fenomenálny americký plavec dlho vedel, že tento deň príde, napriek tomu prežíval zvláštne pocity. Po tom, ako sa rozhodol obnoviť kariéru a štartovať na svojej poslednej olympiáde v Riu de Janeiro, bolo jasné, že 13. augusta je dátum, kedy sa to všetko skončí.

Americký plavec Michael Phelps počas rozplavby na 200 metrov motýlik na letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro 8. augusta 2016.
Foto: TASR /AP


Phelps získal v posledný deň plaveckých súťaží rekordnú 23. zlatú olympijskú medailu, keď prispel k triumfu USA v štafete na 4x100 m polohové preteky v novom olympijskom rekorde 3:27,95 min. "Keď som išiel k bazénu, tak mi to všetko prišlo a hlavou mi behalo dokola, že toto sú moje posledné preteky. Určite som mal v sebe oveľa viac emócií ako pred štyrmi rokmi v Londýne," povedal Phelps podľa espn.com.

Na štart posledných pretekov sa postavil s jasným cieľom - získať zlato. Američania v štafete na OH ešte nikdy neprehrali a nechcel, aby sa to stalo prvýkrát práve pri jeho rozlúčke. Phelps absolvoval v štafete motýľkársky úsek a spolu s krajanmi Ryanom Murphym, Codym Millerom a Nathanom Adrianom odsunuli na ďalšie medailové priečky Veľkú Britániu a Austráliu. Pred finále mal krátky, ale efektívny motivačný príhovor k svojim tímovým kolegom. "Povedal, že poďme von a 'zabime to tam'. Nebolo potrebné viac hovoriť, z jeho slov išlo odhodlanie a vyhecovalo nás to," prezradil Ryan Murphy.

Americký plavec Michael Phelps (na snímke) dosiahol na majstrovstvách USA v San Antoniu druhý najrýchlejší čas histórie na 100 metrov motýlik v ére normálnych plaviek. Najúspešnejší olympionik všetkých čias doplával do cieľa za 50,45 sekundy 8. augusta 2015.
Foto: TASR/AP/Eric Gay


Ten začal štafetu svetovým rekordom na 100 m znak. Briti sa však po fantastickom prsiarskom výkone Adama Peatyho dostali do čela a tak ťarcha ležala na Phelpsovi. Ten skončil do bazéna s 0,61 sekundovou stratou na Veľkú Britániu, ale po fantastickom výkone v motýliku dostal svoj tímu do 0,41 sekundového náskoku a Nathan Adrian už záverečnú časť štafety zvládol. "Bola to čerešnička na torte. Nemôžem byť spokojnejší so spôsobom, ako som ukončil kariéru," žiaril Phelps šťastím.

V Riu vybojoval celkovo päť zlatých medailí, predtým už aj na 200 m motýlik, 200 m polohové preteky a v štafetách na 4x100 a 4x200 m voľný spôsob. K piatim titulom pridal aj jedno striebro, keď ho na 100 motýlik zdolal jeho obdivovateľ, 21-ročný Joseph Schooling zo Singapuru. Už v rokoch 2004, 2008 a 2012 bol najúspešnejším športovcom hier. V Aténach 2004 bral zlato šesťkrát, v Pekingu 2008 osemkrát a pred štyrmi rokmi v Londýne stál na najvyššom stupni štyrikrát. Celkovo získal Phelps na OH 28 medailí, z toho 23 zlatých (23-3-2). "Je skvelý pocit vedieť, že tvrdá práca sa oplatila. Za uplynulé dva roky som dokázal prekonať všetky problémy a dostal som sa tam, kde som chcel byť. Presne takto som chcel skončiť," vyznal sa Phelps.

Michael Phelps
Foto: TASR/AP


Po víťaznej štafete dvihol ruky nad hlavu a vychutnal si burácanie publika. Emócie vygradovali pri medailovej ceremónii, ktorá sa začala o približne 25 minút neskôr ako bolo v pláne. Pri ceremónii sa mu v očiach objavili slzy. "Bolo to veľmi emotívne a zvláštne pocity som mal aj ja. Bol to skvelý spôsob ako uzavrieť jeho fantastickú kariéru," dodal Phelpsov kolega zo štafety Murphy.

Tridsaťjedenročný "Žralok z Baltimore" zažil olympijské hry ako nikdy predtým. Prvýkrát bol na otváracom ceremoniáli, pretože si ho športovci zvolili za vlajkonosiča. Okrem toho bol premiérovo jedným z kapitánov amerických plavcov, ktorí celkovo získali v Riu 33 medailí, najviac od roku 1984.

Zlatom ovenčený americký plavec Michael Phelps na letnej olympiáde v Rio de Janeiro, 11. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Teraz Phelps pozná v živote aj iné veci ako získavať zlaté medaily a zbierať víťazstvá. Má snúbenicu, trojmesačného syna Boomera Roberta a jeho život dostal nový rozmer. Svoju kariéru ukončil v správny čas. "Teraz vie kam sa vracia. Čaká ho dieťa, žena a dom. Začína sa nová etapa jeho života a on sa toho nevie dočkať. Nemám už o neho strach, pretože viem, že je na správnej ceste," povedal jeho dlhoročný tréner Bob Bowman.