Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Jefimovová i veslári uspeli na arbitráži, na OH v Riu môžu štartovať

Julia Jefimovová Foto: TASR/AP

Kvalifikačné kritériá na OH splnilo 387 ruských športovcov. Pre zákazy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a príslušných federácií sa ich výprava zmenšila na 271 reprezentantov.

Lausanne 5. augusta (TASR) - Trojica ruských športovcov uspela s odvolaním na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne a môže štartovať na OH 2016 v Rio de Janeiro. Ide o veslárov Anastasiu Karabelščikovovú s Ivanom Podšivalovom, ako aj štvornásobnú majsterku sveta v plávaní Juliu Jefimovovú.

Všetci traja dostali v minulosti tresty za previnenia voči antidopingovým pravidlám. Na základe toho im príslušné medzinárodné federácie zakázali štartovať na OH. CAS však v ich prípade rozhodol, že športovci nemôžu byť potrestaní za jeden skutok dvakrát.

Dvadsaťštyriročná Jefimovová mala viackrát počas kariéry problémy s dopingom. V roku 2013 mala pozitívny nález na zakázaný steroid DHEA a prišla o päť cenných kovov z majstrovstiev Európy. Dištanc jej skrátili z dvoch rokov na šestnásť mesiacov, podľa Jefimovovej sa jej látka dostala do tela omylom, keď sa snažila získať legálnu substanciu. V marci dostala dištanc za užitie meldónia.

Kvalifikačné kritériá na OH splnilo 387 ruských športovcov. Pre zákazy MOV a príslušných federácií sa ich výprava zmenšila na 271 reprezentantov.