Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

OH: Ódorová vypadla až prekvapujúco hladko, bude fandiť krajanom

Slovenská stolná tenistka Eva Ódorová. Foto: TASR/archív

Svoju súperku však pozná zatiaľ len veteránka Eva Ódorová, ktorá sa v sobotu stretne s Američankou Wu Y.

Rio 4. augusta (TASR) - Kompletné trio slovenských stolnotenisových olympionikov sa v Riu predstaví v hlavnej súťaži.

Slovenská stolná tenistka Eva Ódorová prehrala v prvom kole olympijského turnaja v Riu de Janeiro s Číňankou vo farbách USA Wu Jüe za 31 minút 1:4 (3, -5, -9, -6, -8). Pri svojom druhom olympijskom štarte tak stroskotala hneď na prvej prekážke.

Americká reprezentantka Wu Jüe narazí v ďalšom kole na Švédku Matildu Ekholmovú.

Vyradenie Evy Ódorovej hneď na úvod stolnotenisového turnaja v Riu je prekvapujúce. Skóre 1:4 tiež. Aj keď je stolný tenis jeden z najviac nevyspytateľných športov, 36-ročná rutinérka málo vyťažila zo svojich skúseností, pomerne pestrého herného registra i z toho, že necítila enormný súťažný tlak.

Pritom prvý set vyhrala nad Američankou USA Wu Jüe 11:3. To síce za zelenými stolmi automaticky neznamená jasnú záležitosť, ale vo všetkých okolnostiach sa pýtala minimálne dráma. "Na začiatku som asi zvolila správnu taktiku, z ktorej bola prekvapená. Vychádzali mi aj údery. No ona si uvedomila, že musí hrať lepšie a naozaj sa zlepšovala. Žiaľ, prekvapená bola len chvíľu a nezostala prekvapená celý zápas. Hrala, skúšala, menila taktiku," konštatovala pre TASR sklamaná Ódorová.

Výraz "zlepšiť sa" je vo svete športu príliš všeobecný. Slovenská olympionička tak rozmenila tento faktor zápasu na drobné: "Myslím, že ona bola trpezlivejšia a ja som sa začala s ňou púšťať do rýchlych výmen a to nebolo dobré. Čoraz častejšie som zle volila záverečný úder. Možno som mala niektoré loptičky podržať na stole."

Ódorová odmieta eventuality straty koncentrácie, keď po jasnom prvom sete prehrala v tom druhom niekoľko loptičiek v sérii: "Myslím, že som bola stále v zápase, s koncentráciou som nemala žiadny problém. Podľa mňa zlom nastal v treťom sete, keď bolo 8:8, mala som výhodu podania a nepodarilo sa mi to využiť."

Naopak, Slovenka napokon prehrala túto fázu 9:11 a v ďalších dvoch setoch nedokázala na agresívnu hru súperky nájsť recept. "Na nič sa nemôžem vyhovárať, ani na to, že som ju nepoznala, to isté môže povedať ona. Ja som si zanalyzovala jej hru na videu, pravda je, že som našla niekoľko zápasov proti Aziatkam, ale ani jeden proti Európanke. Ako som predtým zdôraznila, na úvod to nebola príliš príjemná súperka," povedala Ódorová.

Reprezentačná veteránka poukázala aj na fakt, že stolný tenis sa trochu zmenil, zmena podania po dvoch loptičkách, skrátenie setov: "Stačí urobiť sériu pár loptičiek, nejaké to prasiatko a je to také rýchle, že zrazu je koniec setu. Ináč však medzi olympijskými turnajmi v Riu a v Pekingu zásadný rozdiel nevidím. Podmienky v halách, či stoloch sú podobné, vlastne na takomto fóre najlepšie na svete. Hala tu bola trochu pomalšia, čo som si myslela, že by mohla byť moja výhoda, ale žiaľ, nepotvrdilo sa to."

Pre Evu Ódorovú ide pravdepodobne o labutiu olympijskú pieseň a tak pred plánovaným odletom do vlasti si tých pár dní v Riu de Janeiro mieni užiť. Nielen obzeraním skvostov presláveného veľkomesta, ale aj povzbudzovaním reprezentačných kolegov z výpravy. A návštevou ďalších súťaží: "Rada by som videla Danku Bartekovú, tenis, rada by som sa dostala aj na plávanie. Uvidím, na čo všetko vyjde čas."

Tridsaťšesťročná bývalá dlhoročná jednotka slovenského ping pongu je v singlovom svetovom rebríčku momentálne na 88. priečke. Jej o 10 rokov mladšia rivalka je na 146. pozícií a bez skúseností s vrcholnými podujatiami typu OH alebo MS. Ódorová naopak štartovala na ôsmich šampionátoch a v roku 2008 aj na olympiáde. V prípade postupu by slovenská rutinérka narazila ešte v ten večer o 21.15 (v nedeľu o 02.15 SELČ) na Švédku Matildu Ekholmovú, v Riu nasadenú ako číslo 29.

Barbora Balážová, 24-ročná svetová 69-ka bude hrať v sobotu o 15.15 (20.15 SELČ) proti víťazke z kvalifikačnej dvojice Heba Allejiová (Sýria) - Offiong Edemová (Nig.). V druhom kole by sa v nedeľu o 9.00 (14.00 SELČ) stretla so Švédkou Li Fen, nasadenou na pozícii 25. Slovenský účastník v mužskej dvojhre Wang Jang (51. v rekningu ITTF) si počká na súpera z dvojice Marcos Madrid (Mex.) - Yoshou Shing (Vanuatu). Jeho zápas je na programe o 19.45, teda na Slovensku už 45 minút po polnoci na nedeľu. Ak by uspel, v 2. kole by narazil na 27. nasadeného Nigérijčana Quadriho Arunu o 10.30 (15.30 SELČ).

1. kolo:
Wu Jüe (USA) - Eva ÓDOROVÁ (SR) 4:1 (-3, 5, 9, 6, 8)