Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

V Brazílii straší športovcov zika i znečistená voda

Aktuálna slovenská tenisová jednotka má obavy o svoje zdravie v súvislosti s vírusom zika, ktorý prenáša komár druhu aedes aegypti. A hoci nepozná všetky zdravotné dôsledky, chce sa vyhnúť ochoreniu. Slovensko na olympiáde v Rio de Janeiro teda nebude reprezentovať. Foto: TASR

Pre hrozbu vírusu sa už odhlásilo z OH 2016 viacero športovcov vrátane slovenského tenistu Martina Kližana.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Znečistená voda, nepríjemné komáre a vírus, ktorý desí svet. V súvislosti s OH 2016 v Riu de Janeiro panuje viacero zdravotných rizík a hoci sa často zveličujú, športovci i diváci by ich nemali brať na ľahkú váhu.

Choroby

V Brazílii sa vyskytujú viaceré ochorenia, a to najmä v súvislosti s tamojšou klímou, nízkymi hygienickými podmienkami, výskytom komárov rodu Aedes a voľne žijúcimi zvieratami. Najčastejšie faktory prenosu chorôb sú kontaminované potraviny a voda. Za rizikové oblasti v súvislosti s uštipnutím komára a následným ochorením sa však považujú najmä regióny na severe a severovýchode Brazílie, keďže v južných častiach Brazílie vrátane Ria sa predpokladá počas OH chladnejšie a suchšie počasie.

V krajine sa vyskytuje aj malária a žltá zimnica, no súčasným najväčším strašiakom je Zika. Vírus, ktorý sa vyskytuje v Afrike, Amerike, Ázii a Tichom oceáne, prenášajú komáre Aedes aegypti. Ochorenie sa prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a ich opuchmi. Je veľkým rizikom najmä pre tehotné ženy, plodu môže spôsobiť zaostávanie rastu mozgu. Podľa Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je však nepravdepodobné, aby sa návštevníci nakazili, keďže olympijské hry sa uskutočnia počas brazílskej zimy, keď v ovzduší poletuje menej komárov. Riziko však existuje a v súvislosti s týmto vírusom sa nedávno 151 vedcov vyslovilo za odloženie OH. S týmto názorom nesúhlasila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej nebude priebeh OH výrazne zasiahnutý šírením ziky.

Odhlásenie športovcov

Pre hrozbu vírusu sa už odhlásilo z OH 2016 viacero športovcov vrátane slovenského tenistu Martina Kližana. "Neviem presne, aké má zika následky. Vraj vás ochránia repelenty, majú sa nosiť tričká s dlhým rukávom, čo nie je optimálne. Neverím, že to tam bude v pohode. Sám sa bojím o svoje zdravie a zvlášť po niekoľkomesačnej pauze. Nemám v pláne teraz ochorieť. Jednoducho sa bojím. Podmienky tam nie sú také, na aké sme my Európania zvyknutí," povedal Kližan v rozhovore pre český portál Tennis Arena.

Pre obavy z vírusu oznámili svoju neúčasť v Riu aj ďalší elitní tenisti ako Tomáš Berdych, Miloš Raonič či Simona Halepová, na OH sa nepredstavia ani John Isner, Sam Querrey, Bernard Tomic a Nick Kyrgios. "Po porade s lekármi i rodinnými príslušníkmi som sa rozhodla, že sa na olympijských hrách nezúčastním. Riziko je o to väčšie, že som žena,“ uviedla piata najlepšia tenistka sveta Halepová. Vírus odradil od štartu aj viacero špičkových golfistov na čele so svetovou jednotkou Jasonom Dayom, Dustinom Johnsonom či Rorym McIlroyom.

Organizátori veria, že riziká zmiernia, najmä poskytnutím repelentov. Vo všetkých priestoroch by mali zabezpečiť sieťky na okná a klimatizáciu ubytovacích priestorov, čo prv nebolo plánované.

Znečistená voda

Ďalším problémom, najmä pre jachtárov súťažiacich v zátoke Guanabara, sa stala extrémne znečistená voda. V nej pláva tzv. surový odpad, teda voda z toaliet, spŕch a všetkého, čo ľudia púšťajú dolu kanalizáciou. V tejto znečistenej vode sa podľa vedcov z výskumného ústavu Oswalda Cruza objavila nebezpečná baktéria, ktorá môže ľuďom spôsobiť močové, zažívacie a pľúcne infekcie a je dokonca odolná voči antibiotikám. Znečistenie v zátoke sa podarilo zmierniť vybudovaním čističiek odpadových vôd. I keď situácia nie je ideálna, záliv už spĺňa parametre hygieny na možnosť vykonávania spomínaných súťaží.

Na snímke zátoka Guanabara v Riu de Janeiro 30. júla 2016.
Foto: TASR/AP