Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Šport

Šéf výpravy Korčok verí organizátorom olympiády a v slovenské zlato

Na snímke vedúci výpravy Peter Korčok počas sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXXI. letné olympijské hry 2016 v brazílskom Riu de Janeiro 23. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Korčok reprezentoval Slovensko pod piatimi kruhmi v Sydney 2000, Aténach 2004 i Pekingu 2008, takže sa vie dokonale vcítiť do toho, čo prežívajú a potrebujú športovci.

Bratislava 30. júla (TASR) - Olympijské hry si vyskúšal ako pretekár trikrát, niekdajší športový chodec Peter Korčok ich teraz prežije aj z pohľadu funkcionárskeho a to priamo z toho najvyššieho. Designovaný vedúci celej slovenskej výpravy v Rio de Janeiro verí, že reprezentanti privezú medaily i v to, že organizátori pripravia skutočne úspešný sviatok športu a vyhnú sa problémom.

Bývalý chodec

Korčok reprezentoval Slovensko pod piatimi kruhmi v Sydney 2000, Aténach 2004 i Pekingu 2008, takže sa vie dokonale vcítiť do toho, čo prežívajú a potrebujú športovci. Najlepší výsledok dosiahol na svojej druhej olympiáde, keď na 50 km trati skončil na 14. mieste. "Olympiáda je v živote každého športovca veľmi významná udalosť, nie sú to len športové povinnosti, ale aj tie spoločenské. Keď som videl, ako športovci nastupujú na sľub, užíval som si to oveľa viac ako predtým. Videl som tú ich pozitívnu energiu a teším sa na to, že budeme spolu počas celej olympiády. Myslím si, že máme veľmi dobrý tím zložený zo starších i mladších športovcov. Tí starší môžu odovzdávať bohaté skúsenosti nováčikom, čo je dobré. Sála z nich pozitívna energia," povedal Korčok, ktorý je zároveň aj prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Na archívnej snímke slovenský atlét Peter Korčok počas pretekov na 50 km v chôdzi 22. augusta 2008 na XXIX. OH v Pekingu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Práve jeho zverenci majú v Riu najpočetnejšie zastúpenie, o dobré výsledky bude bojovať 16 atlétov. Dokopy vyšle Slovensko na hry 52 športovcov, čo je približne toľko, koľko si šéf výpravy želal. "Je to dôležité z pohľadu zabezpečenia športovcov. Pokiaľ ich je nad 51, tak aj realizačný tím môže ísť na OH vo väčšom počte a športovci tam budú môcť mať osobných trénerov a ľudí, ktorí sa o nich starajú počas celého roka. Teda tých, ktorí sú nevyhnutní na to, aby mohli podať maximálny výkon. Pokiaľ by sme mali menej ako 51 športovcov, tak celá výprava by bola oklieštená."

V Riu 52 slovenských športovcov

Počet Slovákov na letný hrách mal dlhodobo klesajúcu tendenciu. Na prvých v roku 1996 v Atlante sa zúčastnilo 71 športovcov, o štyri roky neskôr v austrálskom Sydney ich síce bolo vďaka futbalistom, basketbalistkám a vodným pólistkám až rekordných 108, no na ďalších olympiádach išiel počet výrazne dole. V Aténach to bolo 64, v Pekingu 57 a na predchádzajúcich hrách v Londýne 2012 už iba 47 olympionikov, teda historicky najmenšia výprava. Korčok je preto s nárastom spokojný. "Myslím si, že na to, že sme už dlho vedeli, že nebudeme mať zastúpenie v kolektívnom športe, je tento počet 52 uspokojivý. Dokonca je to viac ako pred štyrmi rokmi v Londýne."

Potešila ho najmä účasť mladších športovcov, naopak sklamala neúčasť úpolových športov. "Radosť mám zo synchronizovaného plávania a veľký úspech je účasť lukostrelcov. Mrzí ma, že sa opäť na hry neprebojoval kolektívny šport. Tento trend pokračuje od roku 2000 v Sydney a vnímam to ako veľmi zlý signál. Potešilo by ma, keby na najbližších hrách už bol. Sklamanie je neúčasť džudistov, zápasníkov, či boxerov, medzi nimi sme mali športovcov s reálnou šancou sa prebojovať. Chýbajú mi tam aj plážové volejbalistky," uviedol.

Na snímke bulletin s podpismi slovenských olympionikov
Foto: TASR/Andrej Galica


Napriek tomu je so zložením výpravy spokojný a tvrdí, že je kvantitatívne i kvalitatívne dobrá. Korčok verí, že slovenskí reprezentanti by mohli v Riu vybojovať viacero medailí. "Želám si, aby nás nešťastie obchádzalo, aby boli všetci zdraví a aby každý podal maximálny výkon. Aké budú samotné výsledky, to uvidíme. Potenciál výpravy je veľký, máme tam množstvo medailistov z vrcholných podujatí, aj z olympiád, zároveň aj mladých športovcov, ktorí by mohli prekvapiť. Myslím si, že z hľadiska kvality a kvantity je naša výprava dobrá. Nechcem hovoriť presné čísla, ale verím, že medaily prídu. Dokopy máme asi sedem adeptov na cenné kovy. My sme sa zhodli, že zisk zlatej by bol veľký úspech, naposledy v Londýne sa to nepodarilo."

Úloha šéfa výpravy

Úlohu šéfa výpravy si vyskúšal už vlani na Európskom olympijskom festivale mládeže v gruzínskom Tbilisi. "Samozrejme, vlani tam bola menšia výprava a tým pádom aj menší nápor práce, ale myslím si, že teraz máme dobrý profesionálny tím, ktorý by to mal všetko zvládnuť."

Hlavnou úlohou jeho tímu bude logistika celej výpravy, príchody a odchody športovcov z a do Ria, ako aj v rámci dejiska hier na tréningy a súťaže. "Každý deň ráno absolvujem porady vedúcich výprav všetkých krajín. Vyhodnocujú sa tam všeobecné informácie i konkrétne našej výpravy. Operatívne sa budeme každý deň starať o všetkých našich športovcov, ktorí budú prichádzať, o ich tréning a aby mali všetko, čo potrebujú. Vrchol práce nás čaká medzi 10. až 14. augustom, keď budeme mať v olympijskej dedine najviac členov výpravy pokope."

Úskalia v Riu

Prvá olympiáda v Južnej Amerike nemá na ružiach ustlané. Brazília bojuje s hlbokou ekonomickou i politickou krízou, problémom je vírus zika i ďalšie ochorenia a v neposlednom rade bezpečnostná otázka. Organizátori mali problémy s rozpočtom práve na bezpečnosť, no nakoniec ho vyriešili a v Riu bude na pokojný priebeh dozerať až 85.000 príslušníkov. "Osobne mám z Ria dobrý dojem. Zastávam názor, že šancu organizovať hry by mali dostať všetky kontinenty a v Južnej Amerike ešte olympiáda nebola. Rio ukázalo viackrát po sebe, že dokáže zorganizovať významné šampionáty, či to boli Panamerické hry, Svetové vojenské hry alebo majstrovstvá sveta vo futbale. Takže je prirodzené, že by sa tam olympijské hry mohli a mali konať. Verím organizátorom, že to dokážu zvládnuť. Brazílčania nie sú možno takí pedantní ako my v strednej a západnej Európe, ale o to viac majú temperamentu, dobrosrdečnosti i ľahkosti a ak to, čo dokážu na svojich karnevaloch, premietnu aj do športu, atmosféra na olympiáde bude veľmi dobrá," želá si vedúci slovenskej misie.

Na archívnej snímke z 31. júla 2015 triatlonistka pláva na pláži Copacabana v brazílskom meste Rio de Janeiro.
Foto: TASR/AP