Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kližan odôvodnil svoju neúčasť v Riu: Nemám v pláne teraz ochorieť

Na snímke vľavo slovenský reprezentant Martin Kližan. Foto: TASR - Martin Baumann

Aktuálna slovenská mužská jednotka má obavy o svoje zdravie v súvislosti s vírusom zika a aj keď nepozná všetky zdravotné dôsledky, chce sa vyhnúť ochoreniu.

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan vo štvrtok rozvil dôvody, pre ktoré sa nezúčastní na OH 2016 v Riu de Janeiro. Aktuálna slovenská mužská jednotka má obavy o svoje zdravie v súvislosti s vírusom zika a aj keď nepozná všetky zdravotné dôsledky, chce sa vyhnúť ochoreniu.

"Neviem totiž presne, aké má zika následky. Vraj vás ochránia repelenty, majú sa nosiť tričká s dlhým rukávom, čo nie je optimálne. Neverím, že to tam bude v pohode. Sám sa bojím o svoje zdravie a zvlášť po niekoľkomesačnej pauze. Nemám v pláne teraz ochorieť. Jednoducho sa bojím. Podmienky tam nie sú také, na aké sme my Európania zvyknutí," povedal Kližan v rozhovore pre český portál Tennis Arena.

Slovenský tenista aktuálne bojuje v českej Prahe na turnaji Advantage Cars Prague Open 2016 by Zenova, kde je hlavnou hviezdou. "Po Prahe si dám voľno a budem sa pripravovať na americké turné. Je to môj posledný turnaj v tomto roku na antuke. To ma motivuje k tomu, aby som urobil poriadny výsledok. Dám do toho všetko," vyjadril sa o svojich plánoch tridsiaty hráč tenisového rebríčka ATP.

Slovenský tenisový zväz (STZ) po odstúpení Kližana požiadal Medzinárodnú tenisovú federáciu (ITF) o udelenie singlovej voľnej karty pre Andreja Martina. Po jeho boku sa vo štvorhre olympijského turnaja namiesto Kližana predstaví deblový špecialista Igor Zelenay.

"Andrej Martin je piaty pod čiarou. Ak sa do pavúka nedostane na základe rebríčka, má dobrú šancu na voľnú kartu. Ešte presne nevieme, podľa akých kritérií bude rozhodovať ITF, no podľa mňa má veľkú šancu dostať sa tam. V jeho prospech hovorí dobrá forma z posledných turnajov i silný argument, že by bol jediný Slovák v dvojhre. Som optimista, na diplomatickom poli robíme všetko pre to, aby sa to podarilo. Rozhodnúť by sa malo tesne pred turnajom," povedal vo štvrtok pre TASR generálny sekretár STZ Igor Moška.