Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Beňuš cítil medailové zacinkanie už po dojazde do cieľa

Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš sa teší po finálovej jazde kategórie C1 vo vodnom slalome počas XXXI. letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro 9. augusta 2016. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Elitný singlkanoista v Riu dokázal nadviazať na medailovú šnúru Michala Martikána, ktorý už na OH v Atlante 1996 rozbehol slovenskú medailovú žatvu v C1.

Rio de Janeiro 9. augusta (TASR) - Vedel, do čoho ide, zariskoval a vyšlo to. Singlkanoista Matej Beňuš si počas premiérovej účasti na olympijských hrách vyjazdil v C1 striebornú medailu a dokonale nadviazal na medailovú šnúru svojho predchodcu Michala Martikána. Vo finále sa prezentoval dravou jazdou bez dotyku, vďaka ktorej mal už po dojazde do cieľa medailové chvenie. "Keď som videl svoj čas, tušil som, že už by sa mohlo 'zacinkať'," priznal po pretekoch 28-ročný vodný slalomár.

Do semifinále naskočil Beňuš pomerne opatrne, teda na istotu. Postupový čas si postrážil a zároveň premeral novopostavenú trať, na ktorej sa nachádzalo niekoľko náročných valcových prechodov. Vo finále to už bolo iné kafé. Z ôsmeho miesta zaútočil Slovák na olympijské zlato, pričom od jeho zisku ho na konci delilo 85 stotín. "Pred finále som sa cítil dobre, aj som trošku zariskoval. Cítil som, že musím ísť rýchlejšie ako v semifinále, našťastie sa mi to podarilo," ozrejmil Beňuš. Po svojom dojazde do cieľa musel počkať na ďalšie finálové výkony, nervozitu však nepociťoval. "Bolo to práveže príjemné, vedel som, že som mal rýchly čas. Konkurenciu som sledoval s chladnou hlavou."

Na kvalifikačné rozjazdy postavili organizátori fyzicky náročnejšiu trať, čo Beňušovi viac vyhovovalo. Na záverečné fázy pretekov ju zmenili a kanoisti si museli dať pozor na viacero aspektov. "Trať nebola extra ťažká, hoci sa dala ľahko pokaziť. Lámalo sa to na štarte a v hlave. Bolo potrebné dobre sa pripraviť, najmä psychicky," uviedol Beňuš, ktorý mentálnu prípravu zvládol na výbornú. Po finálovom vystúpení prišiel do cieľa spokojný, a to bolo rozhodne dobré znamenie. "Osobne sa pred pretekmi nikdy nezamýšľam nad výsledkom, ale koncentrujem sa len na jazdu. Väčšinou vždy, keď som v cieli spokojný, podarí sa mi získať medailu," dodal.

Elitný singlkanoista v Riu dokázal nadviazať na medailovú šnúru Michala Martikána, ktorý už na OH v Atlante 1996 rozbehol slovenskú medailovú žatvu v C1. K jeho piatim cenným kovom - dvom zlatým, dvom strieborným a jednému bronzu - pridal rovnako bronz v Sydney Juraj Minčík, Beňušov súčasný tréner, a jeho zverenec v Riu kov s poradovým číslom sedem. "Pokračujem v Mišových šľapajach v našej kategórii. Od éry samostatnosti nie sme bez medaily a som za to rád," dodal Beňuš.