Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

OH2020: Brazílčania vyzvali na odloženie olympijských hier

Na snímke olympijské kruhy pred Národným štadiónom v Tokiu, archívna foto. Foto: TASR/AP

Okrem pandémie koronavírusu Brazílčanov znepokojujú aj problémy športovcov s prípravou, keďže vo väčšine krajín uzavreli športoviská.

Rio de Janeiro 21. marca (TASR) - Brazílsky olympijský výbor (COB) sa pridal k vyzývateľom na odloženie OH v Tokiu. Podľa stanoviska hnutia je situácia taká vážna, že uskutočnenie podujatia v pôvodnom termíne je neudržateľné.

Okrem pandémie koronavírusu Brazílčanov znepokojujú aj problémy športovcov s prípravou, keďže vo väčšine krajín uzavreli športoviská. Napriek výzve však prízvukovali, že stále veria v úsudok Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Ten stále trvá na dodržaní termínu, podľa prezidenta MOV Thomasa Bacha by zrušenie nebolo v najlepšom záujme športovcov. "OH sú sen jedenástich tisícov športovcov z 206 krajín. Ak by sme ju zrušili, sklamali by sme ich. Tiež by sme zničili nádej 66 športovcov z tímu utečencov," citovala Bacha agentúra DPA.

Bach tiež upozornil, že podujatie takého rozsahu ako OH sa nedá posunúť len tak: "To nie je futbalový zápas, ktorý odložíte o týždeň, zrušenie je posledná možnosť." V Japonsku evidujú viac ako tisíc nakazených a 35 mŕtvych, celosvetovo trpí ochorením COVID-19 vyše 285-tisíc ľudí a 11.872 zomrelo.