Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Konanie OH nie je podmienené existenciou vakcíny, tvrdí Coates

Muž si fotí hodiny, ktoré odpočítavajú dni do začiatku olympijských hier v Tokiu v pondelok 30. marca 2020. Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV). Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra. Foto: TASR/AP

MOV už v marci rozhodol o presunutí hier z tohto leta na to budúce pre pandémiu.

Adelaide 29. apríla (TASR) - Konanie olympijských hier v Tokiu nebude závisieť od vývoja vakcíny proti novému koronavírusu. Vyhlásil to člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) John Coates, ktorý dohliada nad organizáciou hier.

Coates reagoval na slová prezidenta Japonskej lekárskej asociácie Jošitakeho Jokokuru. Ten vyjadril presvedčenie, že budúcoročné OH bude možné usporiadať iba v prípade existencie vakcíny alebo účinného lieku na koronavírus. "Toto vyhlásenie som vzal na vedomie. Od Svetovej zdravotníckej organizácie sme však dostali radu, aby sme ďalej plánovali organizáciu hier v stanovenom termíne, čo aj robíme. To je nezávislé od vývoja vakcíny. Každopádne, bolo by pekné mať ju v čase konania olympijských hier k dispozícii," citovala šéfa Austrálskeho olympijského výboru agentúra DPA.

MOV už v marci rozhodol o presunutí hier z tohto leta na to budúce pre pandémiu. V Japonsku trvá už mesiac núdzový stav, v stredu evidovali v krajine viac ako 13.700 prípadov ochorenia COVID-19 a 394 úmrtí. Celosvetovo zaznamenali vyše 3,1 milióna nakazených a viac ako 217-tisíc mŕtvych.