Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na OHM figuruje Ženčár v kvalifikácii disku na tretej priečke

Na snímke vľavo futbalistka Mária Mikolajová a atlét Pavol Ženčár skladajú sľub výpravy pred odletom na II. olympijské hry mládeže v Nankingu 9. augusta 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Plavkyňa Karolína Hájková sa neprebojovala do semifinále znakárskej 50-tky,

Nanking 20. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Kristína Schmiedlová postúpil na II. OH mládeže v Nankingu do štvrťfinále dvojhry. V stredajšom zápase 2. kola prešla cez Dabin Kimovú z Kórejskej republiky, keď prvý set vyhrala za polhodinu 6:2 a v druhom jej súperka vzdala za stavu 1:1.

Z postupu do semifinále zo základnej A-skupiny sa teší slovenská dievčenská futbalová reprezentácia do 15 rokov. V stredu zdolala výber Papuy Novej Guiney presvedčivo 4:0, v boji o finále sa stretne pravdepodobne s domácou Čínou.

V dievčenskom finále na 50 m motýlik triumfovala ruská plavkyňa Rozalija Nasretdinovová časom 26,26 s. Slovenka Barbora Mišendová na ňu stratila 0,69 stotín sekundy a obsadila 7. priečku.

V ďalšej časti hybridnej súťaže dvojčlenných cyklistických družstiev – v pretekoch horskej cyklistiky v cross country – nastúpila zo Sloveniek Tereza Medveďová, ktorá obsadila ôsme miesto so stratou takmer päť minút na prvú Češku Barboru Prudkovú.

Slovenky (Medveďová, Janušíková) figurujú v priebežnom poradí súťaže, ktorá vyvrcholí piatkovými cestnými pretekmi s hromadným štartom, na 10. mieste.

Medveďová štartovala úplne zozadu, čo bola veľká nevýhoda. "Tie najlepšie hneď ušli, takže časové odstupy v cieli boli značné. Tým, že Tereza sa v tejto sezóne zamerala na cestu a cross country nejazdila, nevedela, na čo v tejto disciplíne má. Obávala sa, aby neprepálila začiatok, spočiatku teda išla pomalšie. Potom sa postupne prepracovávala dopredu a napokon skončila ôsma. Pred štartom sme odhadovali, že by mohla byť medzi piatym a ôsmym miestom. Celkove je naša dvojica zatiaľ desiata. Dúfame, že v záverečných cestných pretekoch s hromadným štartom, čo je hlavná disciplína oboch našich dievčat, nám vyjde útok aspoň na celkové šieste miesto. Šieste Ekvádorčanky majú 145 bodov, my máme 104, takže nemuselo by to byť márne," uviedol pre portál olympic.sk tréner cyklistiek a Terezin otec Peter Medveď.

Plavkyňa Karolína Hájková sa neprebojovala do semifinále znakárskej 50-tky, keď vo svojej rozplavbe obsadila šieste miesto a časom 29,99 s skončila celkovo na nepostupovej 20. priečke. Najrýchlejšia bola Gabrielle Fa'amausiliová z N. Zélandu – 28,71 s. Na semifinále stačilo 29,84 s. "Karolína sa zle odrazila. Na štarte sa jej šmykla noha, v dôsledku čoho vyvlnila menej, než zvyčajne. To ju zrejme stálo postup. Škoda. V nedeľu na stovke obracala za 30,35, čo signalizovalo, že v šprinte by mala byť dosť rýchla. Vyrovnaný osobný rekord – 29,70 – by jej na postup v pohode stačil, bola by s ním dvanásta. Bohužiaľ, nestalo sa," komentoval pre olympic.sk tréner Rastislav Hlavatý. Hájkovej súťažné účinkovanie v Nankingu sa týmto skončilo.

Atletické súťaže

V stredu odštartovali už aj atletické súťaže. Z trojice Slovákov nastúpil na kvalifikáciu súťaže diskárov Pavol Ženčár. Výkonom 59,64 m skončil tretí, keď za dvojicou najlepších zaostal len o 24 cm. Najlepší výkon kvalifikácie dosiahli Číňan Čeng Ju-long a Nemec Clemens Prufer – zhodne 59,88 m. Finále je na programe v sobotu.

Strelkyňa Samuela Ernstová súťažila v miešanej súťaži medzinárodných párov v streľbe zo vzduchovej pištole na 10 m. Keďže v individuálnej súťaži skončila výkonom 356 b devätnásta, systém tejto súťaže jej prisúdil do páru druhého najlepšieho chlapca, Juhokórejčana Kima Čeong-jonga. Miešaný pár obsadil v kvalifikácii so ziskom 743 bodov dvanáste miesto a postúpil do štvrťfinále. Juhokórejčan strieľal lepšie a nazbieral 386 bodov, čo bol v kvalifikácii štvrtý najlepší chlapčenský výsledok. Ernstová nastrieľala 357, teda len o bod viac ako v individuálnych pretekoch. Vo štvrťfinále prehrali s egyptsko-uzbeckou dvojicou a vypadli. "Samuelin výkon zďaleka nebol optimálny, v porovnaní s individuálnou súťažou sa zlepšila len minimálne," poznamenal pre olympic.sk vedúci výpravy SR Jozef Gönci, ktorý v Nankingu zároveň pôsobí ako strelecký tréner.

výsledky Slovákov:

Plávanie:
Dievčatá - 50 m znak, rozplavby (38 štartujúcich): 1. Gabrielle Fa'amausiliová (N.Zél.) 28,71, ... 20. Karolína Hájková (SR) 29,99.

Cyklistika:
Dievčatá – cross country (31): 1. Prudková (ČR) 43:21 min, ... 8. Tereza Medveďová (SR) +4:57

Priebežné poradie hybridnej súťaže dievčenských dvojíc (32 družstiev): 1. Dánsko (Madsenová, Mathiesenová) 210 b, 2. Česko (Prudková, Nosková) 200, 3. Ekvádor (Azureová Gonzalezová, Galarzová Muňozová) 200, ... 10. Slovensko (Medveďová, Janušíková) 104

Tenis:
dievčatá - dvojhra - 2. kolo:
Kristína Schmiedlová (SR) - Dabin Kimová (Kór. rep.) 6:2, 1:1 - Kimová vzdala

Futbal:

Slovensko - Papua Nová Guinea 4:0 (2:0)
Góly: 35. a 54. Šurnovská, 11. Suchá, 68. Jančová

Zostava SR "15": Mochnacká - Vagaská, Suchá, Gmitterová, Mráziková, Herbríková, Kopčová (41. Hrádeľová), Šurnovská, Mikolajová (66. Štrúbelová), Jančová, Bruniková (48. Bochinová)

Strelectvo:
miešaná súťaž medzinárodných párov - vzdch. pištoľ 10 m

kvalifikácia
12. Samuela Ernstová, Kim Čeong-jong (SR/Kór.rep.) 743 b

Atletika:
disk - chlapci, kvalifikácia
1. Čeng Ju-long (Čína) a Clemens Prufer (Nem.) 59,88 m, 3. Pavol Ženčár (SR) 59,64