Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci na OHM v Nankingu s rozdielnymi úspechmi

Na archívnej snímke slovenská plavecká reprezentantka Barbora Mišendová. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Vo štvrtok sa nedarilo slovenským tenistom.

Nanking 21. augusta (TASR) - Slovenská plavkyňa Barbora Mišendová nepostúpila do finále na 50 m voľný spôsob na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu.

Slovenská reprezentantka dosiahla v rozplavbách čas 26,25 s, čím si zlepšila osobný rekord. V semifinále ho ešte zlepšila o 20 stotín, no na finále to nestačilo. V prvom semifinále totiž obsadila až šieste miesto a celkovo skončila jedenásta. Najlepší čas dosiahla opäť Ruska Rozalija Nasretdinovová (25,20 s), ktorá bola najrýchlejšia aj v rozplavbách (25,00 s). Mišendová však o štyri stotiny prekonala aj slovenský juniorský rekord Kataríny Milly ešte z roku 2004, informuje portál olympic.sk.

"Semifinále bolo neuveriteľne nabité, takže Baške ani takéto výrazné zlepšenie nestačilo na postup. Ale zaslúži si veľké uznanie za výkony, ktoré tu previedla. V šprinte si za jeden deň dvakrát zlepšiť osobný rekord a celkove o štyri desatiny, to sa často nevidí," zhodnotil pre oficiálny web SOV tréner Rastislav Hlavatý. A keďže súťažné účinkovanie našich plavcov na OHM sa už skončilo, zhodnotil ho nasledovne: "S výkonmi všetkých troch našich reprezentantov musím vysloviť veľkú spokojnosť. Mišendová bola na 50 m motýlik vo finále, na 50 m voľným spôsobom v semifinále, takisto ako Púchlý v rovnakej disciplíne a Hájková na 100 m znak. Prví dvaja si utvorili aj osobné rekordy a po jednom juniorskom slovenskom rekorde. To je veľmi dobrá bilancia."

Vo štvrtok sa nedarilo slovenským tenistom. Kristína Schmiedlová sa neprebojovala medzi najlepšiu štvoricu v dvojhre dievčat, keď vo štvrťfinále prehrala s domácou reprezentantkou Š'-lin Sü v dvoch setoch hladko 1:6 a 1:6.

"Počítal som s tým, že to Kika bude mať dnes ťažké, pretože aj keď so Sü ešte nehrala, vedel som, že je to kvalitná hráčka, deviatka svetového juniorského rebríčka - a tu navyše s výhodou domáceho prostredia. Takúto jasnú záležitosť som však nečakal," priznal pre olympic.sk tréner Ľubomír Kurhajec a pokračoval: "Videl som Číňanku hrať aj predtým, ale dnes hrala mimoriadne dobre. Takmer nepokazila loptičku a Kika sa proti nej nemala o čo oprieť. Podanie jej vôbec nešlo. Veľký rozdiel však bol v rýchlosti – Sü bola v tomto zápase ako rýchlik a Kika ako osobák, nepohybovala sa dobre. Číňanka hrala lopty rýchlo po odskoku a stále bola v tlaku. Kristíne som pred zápasom prízvukoval, aby hrala dlhé lopty, pretože s nimi mala Číňanka proti Vondroušovej problémy, ale dnes jej nešlo nič. Škoda, videl som jej šance v tomto turnaji veľmi nádejne, pretože pred ňou už vypadli prvé tri nasadené..."

Do ďalších bojov nepostúpili ani Viktória Kužmová a Martin Blaško, ktorí v 2. kole mixu nestačili na ruskú dvojicu Anastasija Komardinová, Karen Chačanov 3:6 a 1:6.

Guliarka Patrícia Slošárová sa vo štvrtok predstavila v kvalifikácii. V 15-člennom štartovom poli obsadila výkonom 14,88 m 11. miesto a za svojím osobným maximom zaostala o 26 cm. Na postupové ôsme miesto potrebovala vrhnúť 15,53 m.

Tenis:
dievčatá - dvojhra - štvrťfinále:
Š'-lin Sü (Čína) - Kristína Schmiedlová (SR) 6:1, 6:1

mix - 2. kolo:
Anastasija Komardinová, Karen Chačanov (Rus.) - Viktória Kužmová, Martin Blaško (SR) 6:3, 6:1

Atletika:
dievčatá - kvalifikácia vo vrhu guľou:
1. Alena Bugakovová (Rus.) 18,86 m, 2. Anna Nehlsová (Nem.) 17,22, 3. Maria Fernanda Orozcová Castrová (Šp.) 17,21...,11. Patrícia Slošárová (SR) 14,88