Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

VIDEO: V gréckej Olympii vzplanul oheň pre olympijské hry v Riu

Herečka Katerina Lehou v kostýme veľkňažky zapaľuje pochodeň od olympijského ohňa počas zapálenia olympijského ohňa v starobylej Olympii 21. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevezmú pochodeň brazílski organizátori a 3. mája odštartuje púť po celej zemeguli.

Atény 21. apríla (TASR) - V antickej Olympii vo štvrtok slávnostne zapálili oheň pre augustové olympijské hry v Riu de Janeiro. Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevezmú pochodeň brazílski organizátori a 3. mája odštartuje púť po celej zemeguli.

V starovekých kulisách zapálilo oheň podľa antickej tradície spojením slnečných lúčov 11 kňažných. Vrchná kňažná v podaní herečky Kateriny Lehuovej potom pred zrakmi prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha a ďalších čestných hostí odovzdala pochodeň prvému členovi štafety.

Tejto pocty sa dostalo Eleftheriosovi Petruniasovi, úradujúcemu majstrovi sveta v športovej gymnastike. Od gréckeho šampióna v cvičení na kruhoch prevezme pochodeň brazílska volejbalová legenda Giovane Gavio.



Počas nasledujúcich troch mesiacov zavíta pochodeň do viac než 300 miest po celej planéte, pričom do štafety sa zapojí približne 12-tisíc bežcov. Tí s ňou prejdú celkovo 20-tisíc km, ďalších 16-tisíc precestuje lietadlom. Posledný člen štafety zapáli 5. augusta oheň na slávnom štadióne Maracana počas slávnostného otvorenia prvých OH v Južnej Amerike.

"Brazílčania nás privítajú radosťou zo života a zo športu. Hry budú odkazom nádeje v týchto ťažkých časoch. A olympijský oheň bude prenášať tento odkaz do všetkých kútov Brazílie a do celého sveta," citovala agentúra dpa slová Bacha.

Na legendárnom štadióne vydrží plameň iba jeden deň, po úvodnom ceremoniáli ho ráno opäť presunú. "Z Maracany ho prepravia do centra Ria. Ale kam presne, to zostáva tajomstvom," uviedol hovorca organizačného výboru OH Mario Andrada.

Oheň je jedným zo symbolov olympijských hier. Podľa tradície večne horel na oltári v gréckej Olympii, kde sa v roku 776 pred naším letopočtom konali prvé antické hry. Prvá púť olympijského ohňa sa uskutočnila v roku 1936, na ceste do Berlína preťala štafeta sedem krajín vrátane vtedajšieho Československa.

Olympijské hry v Rio de Janeiro sa uskutočnia v termíne od 5. do 21. augusta 2016. Športovci sa predstavia v 306 disciplínach v 28 športoch. Heslom podujatia je slogan: "Ži svoju vášeň" (portugalsky: Viva sua paixao).