Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Šéfa organizačného výboru olympijských hier v Paríži začali vyšetrovať

Na archívnej snímke Tony Estanguet. Foto: TASR/AP

Francúzske médiá pripomenuli, že kauza prenikla na verejnosť v rozpačitom čase šesť mesiacov pred začiatkom hier.

Paríž 6. februára (TASR) - Predsedu organizačného výboru olympijských hier v Paríži Tonyho Estangueta začala vyšetrovať Národná finančná prokuratúra. Dôvodom sú nejasnosti okolo jeho platu. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzske médiá pripomenuli, že kauza prenikla na verejnosť v rozpačitom čase šesť mesiacov pred začiatkom hier. Vyšetrovanie sudcov špecializovaných na finančné zločiny sa začalo minulý týždeň a bude sa zaoberať, akým spôsobom dostáva Estanguet plat ako šéf organizačného výboru.

Trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome má ročnú odmenu vo výške 270.000 eur pred zdanením a bonusmi. No neskôr spôsobili rozruch správy, že dostane takmer dvojnásobok tejto sumy. Podľa odhalení v investigatívnych novinách Le Canard Enchaine v októbri minulého roka však Estanguet používa svoju vlastnú spoločnosť na to, aby organizačnému výboru účtoval mesačnú faktúru namiesto toho, aby poberal plat. Cieľom je podľa zdroja vyhnúť sa platovému stropu uvalenému na charitatívne organizácie s rovnakým štatútom ako organizačný výbor.