Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kandidát na šéfa SOV Majzlík chce zriadiť oblastných koordinátorov

Na snímke kandidát na post prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Marián Majzlík počas tlačovej konferencie 20. októbra 2016 v Dome športu v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uchádzač o funkciu prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Marián Majzlík pri štvrtkovej prezentácii svojej kandidatúry označil za najväčší problém slovenského športu prácu s mládežou.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Uchádzač o funkciu prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Marian Majzlík pri štvrtkovej prezentácii svojej kandidatúry označil za najväčší problém slovenského športu prácu s mládežou.

Majzlík upozornil, že najčerstvejšie úspechy pod piatimi kruhmi dosiahli reprezentanti po tridsiatke, za ktorými je podľa neho veľká veková priepasť. Na pôde Národného športového centra (NŠC) hovoril o zmene zdola, medzi hlavné body jeho volebného programu patria nová organizačná štruktúra SOV či zastrešenie všetkých športov v SR, aby medzi nimi vznikol jednotný komunikačný kanál. Ďalej chce zriadiť oblastných profesionálnych koordinátorov športu, ktorí svojou pôsobnosťou budú odborne a finančne pokrývať celé územie Slovenska.

Malé územie krajiny považuje v tomto prípade za výhodu. Tvrdí, že zásluhou skromnejšej rozlohy sa dá spraviť systém, aký by nefungoval vo väčších štátoch. "Chýba nám systémové a koncepčné riešenie. Ťažkosti sú dole, kde absentuje báza koordinácie, ktorá zanikla v roku 1989. Spojitosť odvetví by mohol zabezpečiť práve Slovenský olympijský výbor. Ten už má zastúpenie v regiónoch formou olympijských klubov, ale chcel by som iniciovať koordinátorov na úrovni okresov s prehľadom o každom športe v danom regióne. Vzišli by z riadneho výberového konania, platil by ich SOV, stali by sa jedinými subjektmi spájajúcimi všetky športy," povedal Majzlík, podľa ktorého by mal zodpovednosť za výchovu mládeže prevziať štát.

Za týmto účelom by presadzoval legislatívne zmeny: "Sú nutné, dokážeme ich iniciovať. V športe je ako-tak postarané iba o vrcholových reprezentantov, o deti vôbec. V akomkoľvek kúte Slovenska žijú nádeje, ktoré potrebujú starostlivosť. Najtalentovanejší by mali byť zaplatení. Musíme zefektívniť systém pre všetky odvetvia, ak to neurobíme, bojím sa o budúcnosť športu. Priamo alebo nepriamo odznievajú rôzne patálie, športy navzájom súperia o prežitie."

Predseda Slovenskej asociácie športu na školách a člen Rady olympizmu si váži prácu bývalých funkcionárov a má záujem o kontinuitu: "Nikoho nechcem vyhadzovať, ale spájať. Jeden z pilierov mojej vízie je zjednotenie vzťahov, čo sa mi po nástupe podarilo v Slovenskej asociácii športu na školách. Zmeny však sú podmienené finančnými prostriedkami zo štátu. Nejde mi o spolitizovanie športu, no dohoda musí vzniknúť na vyššej úrovni."

Voľby nástupcu Františka Chmelára sa uskutočnia 26. novembra, myšlienka kandidovať skrsla Majzlíkovi už v roku 2012. "Bolo to po prvom športovom fóre, ktoré sa uskutočnilo štvrtého apríla 2012. Víťazom sa nechcem stať za každú cenu, rád by som prezentoval svoju víziu a uspel ňou. Nesledujem bočné ciele," vyhlásil Majzlík.