Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

MOV stále žiada redukciu nákladov na OH 2020 v Tokiu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Japoncom robia rastúce náklady problémy. Od roku 2013, v ktorom im udelili právo organizovať toto športové podujatie, vzrástli odhadované náklady takmer dvojnásobne na súčasných 12,5 miliardy USD.

Tokio 3. októbra (TASR) - Zástupcovia koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) požadujú od organizátorov OH 2020 v Tokiu ďalšie redukcie nákladov. Počas prvého dňa prebiehajúceho mítingu s organizátormi v Tokiu to povedal viceprezident MOV John Coates.

Podľa neho je v pláne ušetriť ďalšiu miliardu amerických dolárov. Japoncom robia rastúce náklady značné problémy. Od roku 2013, v ktorom im udelili právo organizovať toto športové i spoločenské megapodujatie, vzrástli odhadované náklady takmer dvojnásobne na súčasných 12,5 miliardy USD.

Ako informovala agentúra DPA, rokovať sa má napr. o znížení nákladov na bezpečnostný personál či zmenšenie plochy spoločenských priestorov. Japonci na septembrovom zasadaní MOV v Lime potvrdili, že disponujú rekordným počtom 43 lokálnych sponzorov, od ktorých zaistili už 2,8 miliardy USD. Podľa Coatesa využitím už postavených športovísk, resp. presunutím súťaží mimo Tokia sa ušetrilo ďalších 2,2 miliardy USD.