Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

MOV suspendoval Nuzmana aj Brazílsky olympijský výbor

Carlos Arthur Nuzman. Foto: TASR/AP

Čestného člena MOV obžalovali pre podozrenie z kupovania hlasov, ktoré zabezpečili Riu de Janeiro minuloročnú olympiádu.

Lausanne 6. októbra (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa v piatok zaoberal zatknutím prezidenta Brazílskeho olympijského výboru (COB) Carlosa Arthura Nuzmana a rozhodol sa ho dočasne suspendovať. Čestného člena MOV obžalovali pre podozrenie z kupovania hlasov, ktoré zabezpečili Riu de Janeiro minuloročnú olympiádu. MOV na základe tejto skutočnosti prijal i niekoľko ďalších sankcií, vrátane suspendácie COB.

"Výkonná rada MOV (EB) diskutovala o okolnostiach obvinení a zatknutí Carlosa Nuzmana, najmä pokiaľ ide o hlasovanie o hostiteľskom meste olympijských hier na zasadnutí MOV v roku 2009. Pokiaľ ide o postavenie pána Carlosa Nuzmana ako čestného člena MOV, EB na základe odporúčania Etickej komisie MOV rozhodla s okamžitou platnosťou dočasne pozastaviť Nuzmanovi všetky práva a výsady vyplývajúce z jeho funkcie. Zároveň ho stiahla z koordinačnej komisie pre olympijské hry v Tokiu 2020," uviedol MOV v piatkovom oficiálnom komuniké.

MOV tiež rozhodol o dočasnej suspendácie COB, keďže ten spolu s jeho prezidentom zodpovedali za kandidatúru Rio de Janeiro v roku 2009. EB preto s okamžitým účinkom prijala rozhodnutie dočasne pozastaviť ich činnosť. Znamená to zmrazenie dotácií a platieb od MOV do COB. Na brazílskych športovcov toto rozhodnutie nemá vplyv a na ZOH v Pjongčangu môžu Brazílčania štartovať pod svojou vlajkou.