Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Šport

V Pjongčangu štyri nové disciplíny. MOV chce upútať mladé publikum

Ilustračná snímka Foto: TASR/ AP

Z programu vypadol paralelný slalom snourbordistov.

Lausanne 8. júna (TASR) - Do programu zimných olympijských hier 2018 v kórejskom Pjongčangu pribudnú štyri nové disciplíny. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozšíril na pondelňajšom zasadnutí exekutívy v Lausanne počet súťaží v alpskom lyžovaní, snoubordingu, rýchlokorčuľovaní a curlingu.

Do olympijského programu alpských lyžiarov pribudne súťaž družstiev, v snoubordingu pôjde o Big Air. Rýchlokorčuľovanie obohatí disciplína s hromadným štartom a v curlingu budú bojovať o medaily aj miešané dvojice. Naopak, z programu vypadol paralelný slalom snourbordistov. Podľa regúl MOV sa môžu meniť disciplíny tri roky pred štartom olympijských hier.

MOV schválil zníženie nákladov pre OH 2020

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil na pondelňajšom zasadnutí v Lausanne ďalšie zníženie nákladov pre organizátorov olympijských hier 2020 v Tokiu.

Tí ušetria na zmenách pôvodne avizovaných dejísk súťaží ďalších 700 miliónov dolárov, celkovo sa tak hodnota ušetrených prostriedkov vyšplhá na 1,7 miliardy.

MOV schválil zmenu dejísk pre sedem športov - vodné pólo, bedminton, šerm, rugby, jachting, taekwondo a zápasenie. V štádiu riešenia je naďalej presun cyklistických súťaží do strediska Izu, ktoré je od Tokia vzdialené hodinu cesty vlakom. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) je však proti tejto zmene, informovala agentúra AP.
S cieľom prilákať oko mladého diváka zaradila exekutíva MOV do programu snourbordovú disciplínu Big Air. Tá je podobná slopestyle, pretekári však vo vzduchu predvádzajú saltá, otočky či rôzne extrémne druhy skokov za určitý čas. Rovnako aj Medzinárodná korčuliarska únia chce vzbudiť väčší záujem mladých ľudí. Masový štart rýchlokorčuliarov tak môže priniesť veľa zaujímavého vrátane väčšieho využívania tímovej taktiky či priamu konfrontáciu rôznych štýlov na dlhých tratiach.

Curling mal dosiaľ na olympijských hrách od návratu do programu v roku 1998 len dve disciplíny, a to čisto mužskú a čisto ženskú súťaž. V Pjongčangu o medaily zabojujú už aj mužsko-ženské družstvá. Atraktívnou novinkou je zaradenie zo Svetového pohára i MS už známej súťaže družstiev alpských lyžiarov, kde budú v jednom tíme pretekať dvaja muži a dve ženy v paralelnom slalome.

Za rozhodnutím obohatiť olympijský program o ďalšie disciplíny stáli podľa agentúry AP okrem snahy zaujať mladé publikum aj rôzne iné faktory. Medzi ne patrili záujem televízií a médií, rodová rovnosť, infraštruktúra či prevádzkové náklady.

MOV naďalej pracuje aj na tvorbe programu pre letné olympijské hry 2020 v Tokiu. Japonskí organizátori by radi zaradili medzi súťažné disciplíny aj mnohé ďalšie, no zatiaľ najlepšie vyhliadky majú bejzbal so softbalom, ktoré vyradili v roku 2008. V Japonsku sú oba športy veľmi obľúbené. Definitívne rozhodnutie v tomto prípade padne na konci budúcoročnej olympiády v Rio de Janeiro.

FIFA musí prejsť reformou

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) by sa mala reformovať podľa vzoru Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý prešiel pred pätnástimi rokmi výraznými zmenami. Na pondelňajšej tlačovej konferencii to uviedol prezident MOV Thomas Bach.

Na snímke prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach
Foto: TASR/AP
Podľa neho musí FIFA odhaliť všetky korupčné škandály, vysvetliť obvinenia od amerických i švajčiarskych vyšetrovateľov ako aj abdikáciu jej súčasného prezidenta Seppa Blattera. "Z vlastných skúseností vieme, že vyloženie pravdy na stôl môže byť veľmi bolestivé, v tomto prípade je to však nevyhnutnou potrebou," cituje agentúra dpa Bachove slová.

Šéf MOV našiel pre FIFA jediné riešenie. Odvolal sa pritom na reformu v radoch vlastnej organizácie, ktorá prešla reformou po prevalení korupčného škandálu pri voľbe dejiska pre olympijské hry v roku 2002. Tie nakoniec organizovalo Salt Lake City. "Som presvedčený, že ak to urobia podľa vzoru MOV, získajú späť potrebnú dôveru," uviedol Bach, no zároveň dodal: "Štruktúry FIFA sú však veľmi odlišné od tých našich a rozdiel je aj v oblasti pôsobnosti. Preto sa nedá priamo porovnať to, čo sa stalo v prípade Salt Lake City s tým, čo sa deje vo FIFA."

Bach zároveň bagatelizoval fakt, že Sepp Blatter sa po abdikácii odmietol zúčastniť na zasadnutí exekutívy MOV. Tá si v priebehu utorka v Olympijskom múzeu v Lausanne vypočuje návrhy dvoch kandidátskych krajín ZOH 2022. Tie sa budú konať buď v kazašskom meste Almaty alebo čínskom Pekingu. "Informoval nás 10 až 14 dní pred zasadnutím, že sa na ňom nezúčastní vzhľadom na iné povinnosti. Nebude jediným, ktorý neprišiel," dodal Bach.

Uplynulé dni veľmi výrazne otriasli základmi FIFA. Najskôr švajčiarske úrady zatkli niekoľko vrchných predstaviteľov organizácie, v následnosti na to sa prevalilo niekoľko ďalších korupčných škandálov v súvislosti s kupovaním si hlasov pri voľbách dejísk MS. Hoci Kongres FIFA vyslovil na konci mája dôveru Seppovi Blatterovi a piatykrát ho zvolil do funkcie prezidenta, švajčiarsky funkcionár o štyri dni neskôr odstúpil.

Znečistená voda v Riu

Na snímke dva supy sedia v hromade odpadkov v znečistenom zálive Guanabara Bay v brazílskom Riu de Janeiro 1. júna 2015. Záliv má byť dejiskom súťaže jachtárov v rámci olympijských hier v budúcom roku.
Foto: TASR/AP
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) naďalej znepokojuje situácia ohľadom znečistenia vody v Rio de Janeiro. Organizátori budúcoročných olympijských hier sľúbili, že vyriešia problém s nepríjemným zápachom v zálive Guanabara Bay.

V marci však potvrdili, že pôvodný plán vyčistiť osemdesiat percent celého areálu sa im nepodarí zrealizovať. Zamerali sa preto len na záliv, v ktorom budú prebiehať súťaže v jachtingu. "Vidíme pokroky, zároveň sme organizačnému výboru tlmočili naše obavy, pokiaľ ide o problematiku vody v Rio de Janeiro. Výkonný výbor MOV sleduje situáciu veľmi podrobne. Viac informácií očakávame na ďalšom zasadnutí, ktoré sa bude konať na budúci mesiac v Kuala Lumpur," citovala agentúra dpa slová prezidenta MOV Thomasa Bacha.