Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Olympijský odznak všestrannosti už ako Národný športový projekt

Olympijské kruhy - jeden zo symbolov olympijských hier (ilustračná foto) Foto: TASR

Počas predošlého školského roka sa do pilotného ročníka zapojilo 1350 žiakov, z ktorých 319 získalo zlatý, strieborný či bronzový odznak za splnenie predpísaných bodových kritérií.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) aj v školskom roku 2020/2021 pokračuje v projekte Olympijský odznak všestrannosti (OLOV), ktorý sa stretol pri pilotnom ročníku s pozitívnym ohlasom vo všetkých zúčastnených školách. V novom školskom roku má OLOV status Národného športového projektu.

V projekte ide o komplexnú kombináciu disciplín, ktoré sú zamerané na testovanie všetkých kondičných pohybových schopnosti - rýchlosti, sily aj vytrvalosti. Testovacie batérie sa skladajú zo šiestich disciplín (člnkový beh 10x5 m, výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh, ľah – sed za 30 sekúnd, skok do diaľky znožmo z miesta a hod 2 kg medicinbalom vzad).

Projekt Olympijský odznak všestrannosti je určený pre 6. ročníky základných škôl. Testovať sa v jeho rámci môžu žiaci buď jednorazovo (niekoľkokrát počas školského roka), prípadne možno využiť postupovú súťaž škôl. Reprezentačné družstvo školy v takom prípade musí pozostávať z ôsmich žiakov – štyroch dievčat a štyroch chlapcov. "Slovenský olympijský a športový výbor verí, že aj v tomto školskom roku 2020/2021 sa podarí aktivovať čo najviac škôl a ich žiakov do projektu Olympijský odznak všestrannosti. SOŠV chce prostredníctvom tohto projektu zvýrazniť dôležitosť športovania ako najdôležitejšieho preventívneho prostriedku zdravej spoločnosti," uviedol v tlačovej správe koordinátor Olympijského odznaku všestrannosti, športový manažér SOŠV Roman Hanzel.

Školy sa do projektu môžu zapojiť do 30. septembra mailom na adrese odznak@olympic.sk. V prihláške je potrebné uviesť názov školy, meno zodpovedného pedagóga spolu s telefónnym číslom a emailom a uviesť, či má škola záujem o testovanie jednotlivcov alebo o postupovú súťaž družstiev). Všetky informácie sú k dispozícii na webe SOŠV www.olympic.sk. Po nahlásení informácií škola obdrží kompletné inštrukcie k ďalšiemu postupu smerom k realizácií projektu OLOV. Partnermi SOŠV v projekte sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národné športové centrum i Slovenská asociácia športu na školách.

Počas predošlého školského roka sa do pilotného ročníka zapojilo 1350 žiakov, z ktorých 319 získalo zlatý, strieborný či bronzový odznak za splnenie predpísaných bodových kritérií. Každá zapojená škola získala od SOŠV zaujímavé ceny, každý zúčastnený žiak dostal certifikát s jeho bodovými výsledkami, tí, ktorí splnili podmienky na udelenie, majú už doma aj jednu z troch úrovní odznaku.