Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Paríž a Los Angeles chcú olympiádu v roku 2024

Turisti si robia spoločnú fotografiu na námestí Trocadéroe v Paríži pred Eiffelovou vežou. Foto: TASR AP

Kandidáti prednesú svoje plány a predstavy organizácie hier pred členmi Medzinárodného olympijského výboru a zástupcami športových federácií v utorok a v stredu.

Lausanne 10. júla (TASR) - Los Angeles a Paríž vyhlásili deň pred ich prezentáciami kandidatúr pred Medzinárodným olympijským výborom (MOV), že majú záujem iba o hry v roku 2024 a nie o tie nasledujúce.

"Sme tu, aby sme získali olympiádu v roku 2024. Máme skvelý tím a úžasný projekt," povedal v pondelok šéf parížskej kandidatúry a trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalom C1 Tony Estanguet. "Máme pripravený excelentný plán na rok 2024," uviedol tiež jeho náprotivok z USA Casey Wasserman.

Kandidáti prednesú svoje plány a predstavy organizácie hier pred členmi MOV a zástupcami športových federácií v utorok a v stredu. Finálne prezentácie na zasadnutí MOV i samotné voľby sa odohrajú 13. septembra v Lime.

MOV by mal na utorňajšom mimoriadnom zasadnutí odsúhlasiť návrh Výkonného výboru, že o dejiskách hier v rokoch 2024 a 2028 rozhodne v rovnakom čase. Paríž o hry 2028 nemá vôbec záujem, LA je údajne čiastočne naklonené aj tejto možnosti, no len za istých podmienok.

MOV chce udeliť obe hry naraz, pretože Paríž aj Los Angeles sú silní kandidáti, pričom ďalšie štyri mestá, ktoré sa o hry uchádzali - Boston, Budapešť, Hamburg a Rím, pre rôzne problémy svoje kandidatúry stiahli.

"Ak dá zasadnutie MOV v utorok zelenú návrhu o dvojitom udelení hier, bude to 'win-win-win' situácia pre Paríž, Los Angeles i MOV," povedal prezident výboru Thomas Bach.

Ten oficiálne privíta zástupcov oboch miest v pondelok podvečer v Olympijskom múzeu v Lausanne. Zároveň absolvuje aj večeru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý patrí do parížskeho tímu.

"Los Angeles bolo a môže byť opäť ideálne olympijské mesto. V tomto šialenom momente vo svete, v ktorom je toľko neistoty, prinesme to, o čom vieme, že je pravdivé a dobré, a to je olympijské hnutie," povedal starosta Eric Garcetti na stretnutí s Bachom. Los Angeles hostilo hry už v roku 1932 a 1984.

Medzinárodný inštitút pre rozvoj manažmentu v pondelok odporučil MOV, aby dal väčšiu právomoc svojmu etickému výboru pri vyšetrovaní rôznych pochybení. Inštitút ďalej varoval MOV, že šejk Ahmad Al Fahad Al Sabah z Kuvajtu, ktorý je na čele výboru Olympijskej solidarity, figuruje v korupčnom prípade FIFA, z ktorej rezignoval v apríli. Výbor má pred OH 2020 v Tokiu rozdeliť národným výborom až 500 miliónov dolárov.

Inštitút označil sedem "dilem" MOV a navrhol mu 33 odporúčaní, ako zlepšiť svoje fungovanie. "MOV vidíme, ako lídra v športovom svete. Stále tlačíme na niektoré veci, hlavne čo sa týka Olympijskej solidarity, je treba zverejniť viac informácií o jej finančných tokoch," uviedol autor správy Didier Cossin.

Výbor olympijskej solidarity prerozdeľuje každoročne desiatky miliónov dolárov národným olympijským výborom a pomáha športovcom z chudobných krajín, aby sa mohli pripravovať na olympijské hry.

Ahmad Al Fahad Al Sabah je podozrivý z toho, že podplácal ázijských členov FIFA pred rôznymi hlasovaniami. Svoju vinu popiera, no z postu v strešnej futbalovej organizácii odstúpil.