Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Pred ZOH 2018 rezonuje aj politika, Slovenský dom je otázny

Jozef Liba. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na návšteve dejiska ZOH 2018 sa hovorilo aj o možnosti Slovenského domu. V tejto záležitosti neexistujú žiadne uzávierky a nezasahuje do nej MOV, je výhradne v kompetencii krajín.

Bratislava 15. marca (TASR) - V Kórejskej republike zavládla necelý rok pred zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu politická nestabilita. Prezidentku Pak Kun-hje odvolali v súvislosti s korupčným škandálom a vzniknutá situácia rezonovala tiež na pracovnej ceste prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Antona Siekela s generálnym sekretárom Jozefom Libom.

"Diskutovali sme aj na túto tému, ktorá tam je na dennom poriadku. V politickom živote sú dve vážne témy, jedna domáca a jedna medzinárodná smerom ku KĽDR. Už počas nášho pobytu bolo jasné, že prezidentka nevydrží. Organizačný výbor bol pripravený a bude fungovať s ňou alebo bez nej. Nemyslím si, že by to malo nejako zasiahnuť do organizácie a prípravy ZOH 2018," povedal Liba pre TASR.

Kórejskú republiku navštívil aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Keď dostal čestný doktorát na Národnej športovej univerzite v Soule, vyslovil nádej, že ZOH spoja politicky rozdelenú krajinu. Symbolika piatich prepojených olympijských kruhov by sa však dala uplatniť aj vo vzťahu s KĽDR.

"Sleduje to celý svet. V Kórejskej republike i MOV je veľká snaha, aby športovci zo susednej krajiny súťažili v Pjongčangu. Dosiahnuť to bude nesmierne ťažké, keďže vzájomná nevraživosť je v súčasnosti veľká. Bolo by veľmi pekné, keby sa stretli na vrcholnom športovom podujatí. Bol by to krok vpred. V minulosti boli aktivity, na univerziáde v Daegu 2003 sa oba štáty prvýkrát po dlhom čase predstavili na rovnakej akcii. Na OH 2000 v Sydney súťažili pod jednou vlajkou a spolu kráčali aj na otváracom ceremoniáli. Neviem, či teraz nastane až takáto bratská situácia," pokračoval Liba.

Na návšteve dejiska ZOH 2018 sa hovorilo aj o možnosti Slovenského domu. V tejto záležitosti neexistujú žiadne uzávierky a nezasahuje do nej MOV, je výhradne v kompetencii krajín. "O Slovenskom dome sa veľmi diskutuje, musíme zvážiť všetky plusy a mínusy, keďže Pjongčang je vzdialený aj od hlavného mesta Soulu. Posúdime potenciál návštevnosti nielen z medzinárodného, ale aj miestneho prostredia, aby sme mohli prezentovať Slovensko domácim obyvateľom. Videli sme nejaké priestory, aj preto sme išli s veľvyslancom Milanom Lajčiakom. Potrvá ešte minimálne jeden či dva mesiace, kým vyhodnotíme, či áno alebo nie," dodal pre TASR generálny sekretár SOV.