Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Šport má silu zjednotiť svet, odkázal Bach v novoročnom posolstve

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Foto: TASR/AP

V posolstve prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) taktiež prisľúbil dôkladné vyšetrenie celého prípadu, po ktorom MOV prijme všetky potrebné opatrenia a sankcie.

Berlín 31. decembra (TASR) - Olympijské hry v Riu de Janeiro ukázali, že šport dokáže spájať ľudí aj v čoraz krehkejšom svete. Uviedol to prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v novoročnom posolstve na oficiálnej stránke organizácie.

"Jedinečná sila športu spájajúca ľudí je jednou z najdôležitejśích vecí, ktorú nám olympijské hry prinášajú v týchto nepokojných časoch. Vo svete, v ktorom sú na vzostupe nedôvera a neistota, je šport zdrojom radosti a inšpirácie pre veľké množstvo ľudí. To nám dáva nádej, že naša zdieľaná ľudskosť je silnejšia ako sily, ktoré nás chcú rozdeliť," uviedol Bach.

Šéf MOV označil hry v Riu za "úžasné". Podľa neho boli "vzácnym príkladom jednoty a solidarity pre celé ľudstvo". Vyzdvihol premiérové vytvorenie tímu utečencov na olympiáde a označil ho za silný signál nádeje do budúcnosti.

OH v Riu ale zatienil aj dopingový škandál ruských športovcov. Aj v druhej polovici roka vyšli na povrch ďalšie detaily o údajne systematickom dopingu v Rusku, čo Bach označil za "šokujúce zistenia". V posolstve prisľúbil dôkladné vyšetrenie celého pripadu, po ktorom "MOV prijme všetky potrebné opatrenia a sankcie". Bach opätovne vyzval na efektívnejší, transparentnejší a ráznejší boj proti dopingu.