Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Tajmazovi odobrali zlato z Pekingu, Musuľbes získa striebro

Na snímke vpravo slovenský bronzový medailista z OH v Pekingu v zápasení voľným štýlom v kráľovskej kategórii do 120 kg David Musuľbes a vľavo prezident SZZ Peter Marček v rozhovore s novinármi tesne po prílete na bratislavské letisko M.R. Štefánika 26. augusta 2008. Foto: TASR/Martin Baumann

Dvaja zápasníci a jedna vzpieračka prišli pre dopingové previnenia o olympijské medaily z OH 2008 a 2012.


Lausanne 5. apríla (TASR) - Slovenský zápasník David Musuľbes sa vo výsledkovej listine OH 2008 v Pekingu posunie z bronzovej na striebornú priečku. Držiteľ zlata v kategórii do 120 kg Uzbek Artur Tajmazov, s ktorým slovenský voľnoštýliar prehral v semifinále, totiž pre doping prišiel o zlato. Najcennejší kov teraz dodatočne udelia pôvodne striebornému Rusovi Bachťarovi Achmedovovi.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu informoval, že dvaja zápasníci a jedna vzpieračka prišli pre dopingové previnenia o olympijské medaily z OH 2008 a 2012. Okrem Tajmazova odoberú medailu aj Ukrajincovi Vasilovi Fedorišinovi, ktorý získal v zápasníckych súťažiach v Pekingu striebro. Ruská vzpieračka Svetlana Carukajevová musí vrátiť striebornú medailu z OH 2012 v Londýne. Zlato pripadne pôvodne bronzovej Kanaďanke Christine Girardovej, pôvodnú šampiónku Kazašku Maju Manezovú totiž už vlani potrestali pre porušenie dopingových pravidiel.

MOV uchováva dopingové vzorky po dobu desiatich rokov a vylepšenými technickými prostriedkami už spätne analyzoval viac ako 1000 testov z Pekingu a Londýna, pripomenula agentúra AP.