Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Tótha zvolili za nového predsedu komisie športovcov SOV

Matej Tóth Foto: TASR

Vo funkcii nahradí doterajšieho predsedu, dvojnásobného bronzového olympijského medailistu v športovej streľbe Jozefa Gönciho.

Bratislava 29. septembra (TASR) - V Bratislave sa v stredu zišli členovia komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (KŠ SOV), ktorá po prvý raz zasadla v inovovanom zložení. Počas augustových hier v Riu de Janeiro si totiž samotní slovenskí olympionici zvolili piatich svojich nových zástupcov v komisii športovcov SOV za letné športy. Tí sa pridali k štvorici zástupcov zimných športov, ktorých mandát vyprší až zároveň so skončením ZOH 2018 v Pjongčangu.

"Novozvolení členovia komisie športovcov SOV za letné športy sú atlét Matej Tóth (člen komisie športovcov Medzinárodnej atletickej federácie IAAF vo voľbách počas OH v Riu de Janeiro dostal najvyšší počet hlasov), triatlonista Richard Varga, plavec Richard Nagy, strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková (zároveň členka komisie športovcov Medzinárodnej federácie športovej streľby ISSF) a rýchlostná kanoistka Martina Kohlová. Voľbou počas OH 2016 získali štvorročný mandát, ktorý vyprší tesne po skončení OH 2020 v Tokiu. Ex officio, teda z vyššej moci, je členkou KŠ SOV aj členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), strelkyňa Danka Barteková," informuje portál olympic.sk.

Zimné športy v komisii športovcov SOV zastupujú bobista Milan Jagnešák, biatlonistka Janka Gereková, sánkar Jozef Ninis a bežec na lyžiach Ivan Bátory. "Na ZOH 2018 v Pjongčangu budú namiesto tejto štvorice v duchu inovovaných Stanov SOV zvolení už len traja zástupcovia zimných športov. Deviateho riadneho člena komisie potom donominuje novozvolený prezident SOV," poznamenala oficiálna internetová stránka SOV.

Na stredajšom zasadnutí KŠ SOV v inovovanom zložení sa odohrali voľby jej predsedu i podpredsedu a siedmi prítomní z 9 členov komisie (chýbali Jozef Ninis a Ivan Bátory) sa zhodli aj na nominácii zástupcu komisie vo výkonnom výbore aj v dozornej rade SOV, kde je na tento účel vyhradené miesto ex officio.

Za nového predsedu si členovia komisie športovcov SOV zvolili olympijského víťaza v chôdzi na 50 km z OH 2016 Mateja Tótha. Vo funkcii nahradí doterajšieho predsedu, dvojnásobného bronzového olympijského medailistu v športovej streľbe Jozefa Gönciho a namiesto neho bude komisiu zastupovať aj vo výkonnom výbore SOV – už na jeho najbližšom zasadnutí 12. októbra.

Za podpredsedu KŠ SOV bol rovnako ako v predošlom období zvolený bobista a štvornásobný olympionik Milan Jagnešák, ktorého komisia opätovne nominovala do dozornej rady SOV.