Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Olympijský výbor je spokojný s dvomi reálnymi adeptmi na ZOH 2026

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z kandidatúry pravdepodobne odstúpi Calgary po tom, ako obyvatelia kanadského mesta v referende rozhodli, že sú proti organizovaniu ZOH.

Berlín 17. novembra (TASR) – Medzinárodný olympijský výbor (MOV) je spokojný s aktuálne dvomi reálnymi uchádzačmi o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2026. Z kandidatúry pravdepodobne odstúpi Calgary po tom, ako obyvatelia kanadského mesta v referende rozhodli, že sú proti organizovaniu ZOH. V hre tak zostáva Štokholm a spoločná kandidatúra talianskych miest Miláno a Cortina d'Ampezzo.

"Momentálne sme spokojní s obidvoma možnosťami, ktoré majú dlhú a silnú tradíciu v zimných športoch. Pokiaľ ide o Calgary, mali zaujímavý a silný projekt, hlavne dobre prepracovaný z technického hľadiska. Berieme to ako sklamanie pre obe strany, ale taká je realita," citovala agentúra DPA športového riaditeľa MOV Christopha Dubiho.

V prípade švédskej metropoly sa vyskytol problém pri financovaní, štokholmská mestská rada dospela k dohode, že na usporiadanie podujatia nesmú byť použité financie získané z daní. "Tento mesiac budeme mať dôležité stretnutie s mestskou radou, kde bude podrobnejšie prezentovaný projekt. Niektoré disciplíny by mali prebiehať aj mimo Štokholmu, v strediskách Falun a Aare. Pre nás je však dôležitá plná podpora mesta Štokholm," doplnil Dubi.

MOV vyberie hostiteľa ZOH 2026 v júli budúceho roka na zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne.