Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ONLINE: Olympijské hry sa definitívne skončili

Tanečníci vystupujú počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 25. februára 2018. Foto: TASR/AP

Teraz.sk sleduje ONLINE záverečný ceremoniál ZOH v Pjongčangu.

Pjongčang 25. februára (Teraz.sk/TASR) - XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu končia. Medzi približne 3000 športovcami z 90 krajín malo zastúpenie aj Slovensko, ktoré reprezentovalo 56 športovcov v 7 disciplínach. Najúspešnejšou slovenskou športovkyňou bola Anastasia Kuzminová, ktorá si na olympiáde vybojovala tri medaily. Dve strieborné a jednu zlatú. Záverečného ceremoniálu sa ale nezúčastní, pretože už v piatok sa vrátila na Slovensko. Priamo v Pjongčangu sa však s olympiádou rozlúčia aj slovenskí športovci. Sledujte ONLINE ZÁVEREČNÝ CEREMONIÁL ZOH s TERAZ.SK.

Záverečný ceremoniál ZOH sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.


13:55
Program končí tanečnou zábavou, na ktorú dídžej pozval nielen tanečníkov, ale aj všetkých športovcov.

13:53
Ľudia na pódiu mávajú olympijskému ohňu, ktorý pomaly zhasol. XXIII. zimné olympijské hry definitívne skončili.
Olympijský oheň v Pjongčangu definitívne zhasol, 25. februára 2017
Foto: TASR/AP


13:40
Program pokračoval vystúpením tanečno-speváckej skupiny EXO. Zaujímavým prvkom vystúpenia boli terénne autá. Olympijské hry v Pjongčangu, ktoré boli organizačne veľmi dobre zvládnuté, sa blížia ku koncu.



Skupina EXO, ktorá vystúpila na záverečnom ceremoniáli ZOH 2018.

13:35
"Zimné olympijské hry v Pjongčangu sú ukončené," vyhlásil Thomas Bach. V závere svojho príhovoru pozval mladých z celého sveta, aby sa zúčastnili zimnej olympiády Pekingu.

13:33
Thomas Bach, predseda MOV, vo svojom prejave označil XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu za hry nových horizontov. "Šport v tomto našom krehkom svete spája, buduje mosty. Olympijský výbor bude v tomto dialógu pokračovať aj keď zahasíme olympijský oheň. To je náš prísľub pre budúcnosť."

13:30
Lee Hee-Bon vyjadril ľútosť a súcit so všetkými športovcami, ktorí sa nemohli olympiády zúčastniť. Vyzdvihol spoluprácu Severnej a Južnej Kórey, ktorá bola podľa jeho slov symbolom jednoty. "Semienko mieru bolo zasiate tu v Pjongčangu," povedal.

Predseda medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach (vľavo) počas príhovoru na záverečnom ceremoniáli ZOH v Pjongčangu, 25. februára 2017
Foto: TASR/AP


13:25
Nasledovať budú oficiálne príhovory. Ako prvý vystúpi predseda kórejského organizačného výboru Lee Hee-Bon, po ňom bude nasledovať aj Thomas Bach.

13:20
V závere súčasného segmentu programu sa objavuje emblém s názvom Zimný sen - symbol budúcich olympijských hier, ktoré sa uskutočnia v Pekingu. V krátkom spote na ne pozýval aj čínsky prezident.

13:14
Primátor Pjongčangu odovzdal vlajku predsedovi MOV Thomasovi Bachovi, ktorý ju odovzdá starostovi Pekingu - práve tam sa uskutočnia ďalšie zimné olympijské hry. Na počesť budúce organizátora ZOH v Pekingu v roku 2022 zaznie čínska hymna.

13:13
Na pódiu zaznela olympijská hymna v podaní 11-ročného chlapca.

13:00
Členovia Komisie olympijského výboru ďakujú dobrovoľníkom z celého sveta, ktorí sa podieľali na organizácii ZOH. Často práve títo ľudia nevidia ani kúsok zo súťaží, pretože sú veľmi zaťažení povinnosťami.

12:55
Začína ďalšia časť záverečného ceremoniálu. Zameriavať sa bude predovšetkým na svet budúcnosti. Na pódiu stojí stožiar, ktorý má symbolizovať os času.

XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu končia záverečným ceremoniálom, 25. februára 2018
Foto: TASR/AP


12:52
Prichádzajú najlepší športovci v mužskom behu na 50 kilometrov. Bronzovú medailu si prevzal Rus Andrej Larkov, striebornú rovnako ruský reprezentant Alexander Bolshunov, zlatú Fín Iivo Niskanen.

12:43
Na pódium prichádza 6 najlepších športovcov poslednej disciplíny ZOH. V behu žien na 30 kilometrov si bronz preberie Švédka Nilssonová, striebro Fínka Parmakoskiová. Zlato si prevezme Nórka Marin Bjorgenová.

12:40
Kultúrny program pokračuje segmentom s názvom Tunel času. Stredobodom pozornosti je korytnačka, ktorá je pre Kórejčanov symbolom dlhovekosti.

12:39
Nástup končí príchodom športovcov Severnej Kórey a Južnej Kórey. Športovci sa usádzajú na vyhradené tribúny.

12:37
Anastasia Kuzminová získala pre Slovensko počas Zimných olympijských hier v Pjongčangu 10. olympijskú medailu.

12:33
Počas Zimných olympijských hier v Pjongčangu boli zistené 4 prípady dopingu, dva v prípade Ruska. Ruská reprezentácia, ktorá súťažila pod olympijskou vlajkou, získala 17 medailí.

12:25
Prichádzajú ďalšie zástupy športovcov. Najviac medailí získali športovci Nórska, a to 14 zlatých, 14 strieborných a 11 bronzových.
Športovci prichádzajú na Olympijský štadión počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 25. februára 2018.
Foto: TASR/AP


12:19
Prichádzajú slovenskí športovci, na čele stál Adam Žampa. Neprichádzajú jednotlivo ako počas úvodného ceremoniálu, ale na znak zjednotenia vstupujú na plochu naraz.

12:17
Prichádzajú športovci nesúci zástavy. Slovenskú nesie Petra Vlhová. Vlajkonosiči utvorili v strede pódia kruh, okolo ktorého prechádzajú zástupy ďalších športovcov.


12:14

Skončil segment programu s názvom Svetlo harmónie a čoskoro prídu športovci, ktorí sa zúčastnili 23. zimnej olympiády.



12:11
V čestnej lóži majú svoje miesto prezident Južnej Kórey Mun Če-In a predseda medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Medzi zástupcami ostatných štátov sedí napríklad dcéra amerického prezidenta Ivanka Trumpová.
Juhokórejský prezident Mun Če-in (vpredu vľavo) a Ivanka Trumpová (vpredu vpravo), dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa tlieskajú počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 25. februára 2018.
Foto: TASR


12:07
Školáci vo vystúpení predviedli všetky športy, ktoré boli súčasťou olympijských hier. V závere sa usporiadali do tvaru olympijských kruhov a následne diváci povstali pri štátnej hymne Kórejskej republiky.

12:05
Organizátori nazvali záverečný program Vlna budúcnosti. Vystúpenia sa majú niesť v duchu mieru a harmónie.
Osvetlený Olympijský štadión pred začiatkom záverečného ceremoniálu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 25. februára 2018.
Foto: TASR/AP


12:00
Na olympijskom štadióne v Pchjončangu sa začína záverečný ceremoniál.
Tento rok sa olympijských hier zúčastnilo 92 krajín, pričom športovci Ruska súťažili pod olympijskou vlajkou.

11:50

Zimné olympijské hry v Pjongčangu dopadli nad očakávania prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Antona Siekela. To však neznamená, že neexistujú rezervy, s blížiacim sa koncom kariéry Anastasie Kuzminovej bude potrebné hľadať aj nové biatlonové generácie. Slovensko získalo v Kórejskej republike jednu zlatú a dve strieborné medaily zásluhou jedinej reprezentantky.