Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Organizačný výbor SZU potešil doterajší záujem divákov i zisk bronzu

Na snímke logo Svetovej zimnej univerziády 2015 na oblečení pre dobrovoľníkov Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Sme veľmi radi, že podujatie odštartovalo otváracím ceremoniálom, dobrou atmosférou a prišlo množstvo ľudí."

Štrbské Pleso 26. januára (TASR) - Predstavitelia Organizačného výboru svetovej zimnej univerziády (OV SZU) vyslovili spokojnosť s priebehom otváracieho ceremoniálu a prvým súťažným dňom. Po jeho skončení malo Slovensko na konte jeden zo vzácnych kovov.

"Sme veľmi radi, že podujatie odštartovalo otváracím ceremoniálom, dobrou atmosférou a prišlo množstvo ľudí. Podarilo sa nám splniť podmienky FISU a pripraviť športoviská na výbornej úrovni. Všetkým, ktorí sa na tom podieľali, patrí vďaka," uviedol podpredseda OV SZU Július Dubovský. Pod skokanskými mostíkmi mohli ľudia navštíviť stánky, ktoré propagujú tradície tatranského regiónu. "Teší ma, že naše sprievodné podujatia, ktoré predstavujú náš región, mali odozvu u návštevníkov. Dozvedia sa viac o našej krajine, zvykoch, môžu spoznať naše obyčaje, ale i tradície a môžu si zakúpiť suveníry univerziády, ako i sami si vyraziť pamätnú mincu. Na pošte je i pripravená dočasná pečiatka súvisiaca s univerziádou," ozrejmil starosta obce Štrba Michal Sýkora.

O zisk vzácneho kovu sa pre slovenskú výpravu na SZU postarala biatlonistka Paulína Fialková. Na 15 km vytrvalostnej trati skončila v Osrblí na bronzovom stupienku a pre slovenský biatlon vybojovala v histórii univerziád 17. vzácny kov. Do bilancie univerzitných kovov pridala v poradí 22. kov bronzového lesku a Slovensko má dovedna 54 medailí (18-14-22). "Sme naozaj radi, že sa nám podarilo hneď v prvý deň získať medailu, gratulujeme biatlonistom, obzvlášť Paulíne Fialkovej. Je to satisfakcia pre všetkých nás, ktorí sme toto podujatie pripravovali," konštatoval Dubovský.

V prvý súťažný deň zasiahli do bojov o medaily i ďalšie biatlonistky Alžbeta Majdišová, Lucia Šimová, Andrea Hôrčíková a Janka Maráková, ktoré sa však do najlepšej dvadsiatky medzi 47 štartujúcimi nezmestili. Na Štrbskom Plese bol v pondelok na programe šprint mužov (1,6 km) i žien (1,4 km) v behu na lyžiach. Do prvej dvadsiatky sa zmestili Andrej Segeč (19.) a Barbora Klementová (20.). Eva Segečová (34.), Erik Urgela (34.), Martin Kapšo (35.), Rudolf Michalovský (38.) a David Brünn (49.) nepostúpili z kvalifikácie.