Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v osemfinále

Slovenská tenistka Dominika Cibulková si utiera pot z tváre v osemfinále ženskej dvojhry proti domácej Američanke Madison Keysovej na US Open v New Yorku 3. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Keysovej vyšiel úvod zápasu s Cibulkovou, keď v maratónskom vyše desaťminútovom geme prelomila podanie Slovenky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0.

New York 3. septembra (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nenašla na Američanku Madison Keysovú recept ani v piatom vzájomnom zápase. V osemfinále US Open uhrala proti vlaňajšej finalistke iba štyri gemy a nevyrovnala svoje newyorské maximum, ktorým zostáva štvrťfinále z roku 2010. V prvom sete získala iba jediný gem a hoci v druhom dejstve otočila z 0:2 na 3:2, ďalšie štyri gemy sa stali korisťou výborne servujúcej súperky.

"Na začiatku druhého setu mi svitla určitá nádej, no ani za stavu 3:2 som nehrala tak, ako som chcela. Nedostala som sa k mojej hre. Robila som veľa chýb, príliš som sa ponáhľala. Chvíľami som mala pocit, že nejdem dostatočne za svojimi údermi. Moje zápasy proti Keysovej sú veľmi podobné. Proti nej mám vždy problém predviesť na kurte to, čo ovládam najlepšie a nedarí sa mi dostať do správneho rytmu," priznala Cibulková na tlačovej konferencii, ktorej prepis zverejnila oficiálna webstránka turnaja.

Slovenka si nevedela dať rady s podaním Keysovej a aj vo výmenách ťahala za kratší koniec. "Pred zápasom som si povedala, že pri jej servise budem stáť ďalej za základnou čiarou, no čoskoro som zistila, že to neprináša želaný efekt. V druhom sete som sa snažila niečo zmeniť, vstúpila som viac do kurtu a podarilo sa mi ju brejknúť. Nemyslím si, že tento zápas bol iba o podaní a že ma Keysová zničila servisom. Vo výmenách som sa jednoducho necítila komfortne, Keysová ma pretlačila. Nepodala som taký výkon ako v predchádzajúcich zápasoch na tohtoročnom US Open."

Na podujatiach veľkej štvorky dosiahla Cibulková v tejto sezóne najprenikavejší výsledok vo Wimbledone, kde postúpila do štvrťfinále, na Australian Open i na Roland Garros stroskotala na úvodnej prekážke. "Postup do štvrťfinále Wimbledonu mi dodal veľa sebavedomia a energie. Potom ma pribrzdilo zranenie a musela som si dať pauzu. Postup do osemfinále US Open si cením. Víťazstvo nad Kerberovou bolo bombastické, pretože som na kurte robila niečo, čo nezvyknem a prinieslo to svoje ovocie. Skvelý zápas som odohrala aj proti Su-Wei Hsieh. Mrzí ma, že duel proti Keysovej mi nevyšiel podľa predstáv, chcela som ísť ešte ďalej. Po dlhých rokoch som sa však na US Open dostala do osemfinále, takže keď táto prehra prebolí, budem mať z môjho vystúpenia v New Yorku dobrý pocit. Najbližšie absolvujem ázijskú šnúru, ktorú odštartujem v Tokiu, potom ma čakajú podujatia vo Wu-chane a Pekingu. Už sa teraz teším domov."

Keysovej vyšiel úvod zápasu s Cibulkovou, keď v maratónskom vyše desaťminútovom geme prelomila podanie Slovenky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0. Američanka výborne servovala, hrala rýchlo a agresívne. Po druhom podaní Cibulkovej tlačila súperku do defenzívy a zakončovala výmeny víťaznými údermi. Za stavu 4:1 Cibulkovú opäť brejkla a prvý set sa stal jasne jej korisťou.

Na začiatku druhého dejstva sa Američanka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. V ďalších minútach Keysová poľavila, začala kopiť nevynútené chyby a Cibulkovej sa podarilo otočiť na 3:2. Keysová však potom opäť prepla na vyšší rýchlostný stupeň, získala tri čisté hry za sebou a zápas dotiahla do úspešného konca. ZA stavu 5:3 premenila hneď prvý mečbal. Vo štvrťfinále nastúpi proti víťazke duelu medzi Ruskou Mariou Šarapovovou a Španielkou Carlou Suarezovou Navarrovou. Cibulková, ktorá v 3. kole vyradila wimbledonskú šampiónku Nemku Angelique Kerberovú, si z New Yorku odnáša prémiu 266.000 dolárov pred zdanením a 240 bodov do svetového rebríčka WTA.

Keysová mala z postupu medzi elitnú osmičku veľkú radosť. "Som veľmi spokojná, že som to zvládla v dvoch setoch. Počas celého zápasu som výborne podávala. Za stavu 2:0 v druhom sete na mňa doľahla menšia kríza, no rýchlo som sa z nej vymenila. Som veľmi rada, že sa mi na US Open tak darí. Bude to asi spôsobené tým, že v New Yorku sú skvelí fanúšikovia, ktorí ma vytrvalo povzbudzujú," povedala 23-ročná Američanka v pozápasovom rozhovore.


ženy - dvojhra - osemfinále:

Madison Keysová (14-USA) - Dominika CIBULKOVÁ (29-SR) 6:1, 6:3, Naomi Osaková (20-Jap.) - Arina Sobolenková (26-Biel.) 6:3, 2:6, 6:4