Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Osrblie zavoňalo zásluhou medailového kvetenstva Paulíny Fialkovej

Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková pózuje so zlatou medailou po skončení rýchlostných pretekov na 7,5 km žien v biatlone na 27. svetovej zimnej univerziáde. Osrblie, 27. januára 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Tri medaily biatlonistky Paulíny Fialkovej v rôznych podobenstvách mali neobyčajnú arómu, no parfém do celého podujatia dodala hlavne organizácia a spokojnosť jednotlivých výprav.

Osrblie 1. februára (TASR) - Najviac na 27. svetovej zimnej univerzáde v slovenských končinách zavoňalo Osrblie. Tri medaily biatlonistky Paulíny Fialkovej v rôznych podobenstvách mali neobyčajnú arómu, no parfém do celého podujatia dodala hlavne organizácia a spokojnosť jednotlivých výprav.

Svetové zimné univerzády nie sú len o prostom sumáre medailí, alebo umiestení. Uprednostňujú sa iné 'kolínske', najmä pohostinnosť, kultúrnosť letiaca do sveta a vyspelosť s ňou súvisiaca. Osrblie sa v minulosti viackrát osvedčilo, síce sa aj často o ňom zapochybovalo, no teraz sa opäť ukázalo v tradičnej kondícii. Biatlonová rodina fungovala a poradila si aj s výstrelkami prírody, ktoré v podstate hravo skrotila.



Prezident SZB Ján Hyža si mohol univerziádu uživať. Teplo domova v hlavnej administratívnej budove, sprevádzkovanej na poslednú chvíľu, fungovalo v plnej nádhere, účastníkom chutilo, stačilo len pár metrov navyše a už si na trati mohli rozkmitať bežky naplno. V Osrblí sa opäť ukázalo, že srdce podujatia, hlavný stav v podobe centrálnej budovy, musí pulzovať v zdravom organizme a vynovený areál hypertenziu zvládol bez upchávania ciev, či nejakého 'bajpasu'. "Spokojnosť panuje nad výkonmi a medailami Paulíny Fialkovej, súvisieť môže aj s umiesteniami mužov v prvej desiatke a piatym miestom miešanej štafety," vyrátal Ján Hyža výsledkové plusy a jedným dychom dodal: "Problémy neboli skoro žiadne, na trati so štvorkilometrovým okruhom sa mohli účastníci vytešovať skejtom, nová budova fungovala aj v režime premiérového plného zaťaženia. Čo je pre nás rozhodujúce, sú ohlasy jednotlivých výprav a my môžeme byť v tejto chvíli spokojní."

SZU: P. Fialková je šťastná z úplnej zbierky medailí (Video z 28. januára 2015)


Osrblie podstúpilo aj ďalšiu skúšku, chvalabohu nie ohňom, ale snehom. Ján Hyža: "Posledný deň príroda po snehovej záľahe ukázala, kto je tu pánom. Vypadla nám aj elektrina, obmedzenia sme zvládli z časti aj s náhradnými agregátmi. Trochu stresu pribudlo, no dopadlo to tak, ako malo, nikto nekapituloval, ba práve naopak."

Univerziáda so svojou biatlonovou časťou dopadla úspešne a Osrblie nakročilo do novej etapy vydarene. Ján Hyža: "Čaká na nás hneď o týždeň dôležitý IBU Cup. Univerzáda preverila naše schopnosti, skúsený organizačný tím so cťou vydržal a bude šliapať v nezmenenom režime bez prestávky. Niektoré tímy u nás zostávajú, s tréningami na IBU Cup, ja verím, že aj s nezabudnuteľnou nostalgiou na dni, ktoré sme na univerziáde zažili."


O prvú medailu pre slovenskú výpravu sa na SZU postarala biatlonistka Paulína Fialková. Na 15 km vytrvalostnej trati skončila v Osrblí na bronzovom stupienku a pre slovenský biatlon vybojovala v histórii univerziád 17. vzácny kov. Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa teší na pódiu zo zisku bronzovej medaily vo vytrvalostných pretekoch na 15 km žien na 27. svetovej zimnej univerziáde. Osrblie, 25. januára 2015.
Foto: TASR/Dušan Hein


Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková pred televíznou kamerou sa teší zo striebra v stíhacích pretekov na 10 km žien v biatlone na 27. svetovej zimnej univerziáde. Osrblie, 28. januára 2015.
Foto: TASR/Dušan Hein


Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková získala striebro v stíhacích pretekov na 10 km žien v biatlone na 27. svetovej zimnej univerziáde. Osrblie, 28. januára 2015.
Foto: TASR/Dušan Hein


Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková počas pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km v biatlone na 27. Svetovej zimnej univerziáde 31. januára 2015 v Osrblí.
Foto: TASR/Dušan Hein


Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková počas pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km v biatlone na 27. Svetovej zimnej univerziáde 31. januára 2015 v Osrblí.
Foto: TASR/Dušan Hein