Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Ovečkin po míľniku vyzdvihol spoluhráčov: Bez nich by nebol

Ruský hokejista Alexander Ovečkin zaznamenal 1500. bod v NHL vo štvrtok 7. decembra 2023. Foto: TASR - AP

Kapitán Washingtonu Capitals dosiahol významný míľnik na tretí pokus po predošlých dvoch zápasoch bez bodového zisku, navyše sa mu to podarilo pred domácim publikom.

New York 8. decembra (TASR) - Ruský hokejista Alexander Ovečkin zaznamenal 1500. bod v NHL a po bohatej 13-zápasovej noci zaplnil najviac spomedzi všetkých hráčov titulky zámorských médií. Kapitán Washingtonu Capitals dosiahol významný míľnik na tretí pokus po predošlých dvoch zápasoch bez bodového zisku, navyše sa mu to podarilo pred domácim publikom.

Oslavy jubilea mu neprekazila ani prehra 4:5 po predĺžení s Dallasom Stars. "Vždy som hovoril a teraz to zopakujem, že bez mojich spoluhráčov by som sa na túto métu nikdy nedostal. Moja vďaka patrí v prvom rade im. Je to skvelé číslo," reagoval Ovečkin pre nhl.com. Jubilejného 1500. bodu sa dočkal pri 100. góle Dylana Stromea v NHL, keď zaknihoval druhú asistenciu. Stalo sa tak v strede záverečnej tretiny a hoci Capitals viedli 4:3, nakoniec prehrali 4:5 po nájazdoch.

"Myslím, že si puk po mojom góle zobral 'Ovi'. Je to žijúca legenda a dosiahol niečo neuveriteľné, takže to beriem v pohode. Je pre mňa česť hrať s ním v jednom tíme. Dúfam, že naša spolupráca bude ďalej fungovať a nabudúce mu ja prihrám na gól," želal si Strome. Ovečkin nazbieral 1500 bodov za 827 gólov a 673 asistencií v 1370 zápasoch, pričom všetky absolvoval v drese Washingtonu. Dokázal to ako druhý aktívny hráč NHL po Sidneym Crosbym z Pittsburghu, ktorý má na konte 1529 bodov. V histórii NHL túto métu pokoril Ovečkin ako 16. hráč.

Okrem neho a Crosbyho to dokázali aj Wayne Gretzky (2857), Jaromír Jágr (1921), Mark Messier (1887), Gordie Howe (1850), Ron Francis (1798), Marcel Dionne (1771), Steve Yzerman (1755), Mario Lemieux (1723), Joe Sakic (1641), Phil Esposito (1590), Ray Bourque (1579), Joe Thornton (1539), Mark Recchi (1533) a Paul Coffey (1531).

Rekord za najvyšší počet víťazstiev na začiatku sezóny na ľade súperov stanovilo Los Angeles, keď vyhralo po 11. raz v Montreale (4:0). Kings udržali víťaznú sériu a prekonali tak rekord Buffala zo sezóny 2006/07. Quinton Byfield i Anže Kopitar si pripísali po tri body – Kanaďan strelil dva góly a asistoval, jeho spoluhráč a kapitán mal tri asistencie. Cam Talbot si udržal s 24 zákrokmi 30. čistý štít v kariére. Ako brankárovi sa mu podarilo uspieť v úvodných deviatich zápasoch v úvode sezóny vonku, čím vyrovnal rekordný zápis Glenna Halla. Legendárny brankár Chicaga Blackhawks vychytal deväť triumfov za sebou na klziskách súperov v sezóne 1965/1966, Talbot ho môže prekonať v noci na nedeľu v zápase proti New Yorku Islanders.

"Počúva sa to dobre. Normálne úspechy bagatelizujeme a sústredíme sa vždy na ďalší zápas. Po takejto sérii a vytvorení rekordu však nadišiel čas povedať, že tento tím predvádza výborné výkony," vyhlásil tréner "kráľov" Todd McLellan. Kredit jeho zverencom dal aj brankár súpera Sam Montembeault, ktorý zneškodnil 38 striel. "Hrajú veľmi dobre v rovnovážnom stave. Dokázali sme sa im vyrovnať v prvej polovici zápasu, mali sme aj nejaké šance a dvakrát sme trafili žŕdku. Potom nám už toho veľa nedovolili," poznamenal Montembeault.

Montreal prehral tretíkrát z uplynulých štyroch duelov a v Atlantickej divízii figuruje na šiestej pozícii. Kings sú po treťom víťazstve v sérii v Pacifickej divízii druhí so štvorbodovým mankom na Vegas Golden Knights, úradujúci šampióni však odohrali o štyri zápasy viac.