Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Po páde na pretekoch, kde hviezdil Sagan, zomrel mladý belgický jazdec

Na archívnej snímke Belgičan Antoine Demoitie. Foto: Twitter

Jeho smrť potvrdili v pondelok ráno predstavitelia tímu.

Gent 28. marca (TASR) - Nedeľňajšie cyklistické preteky Gent - Wevelgem zatienila smrť belgického jazdca Antoine Demoitieho.

Dvadsaťpäťročný pretekár stajne Wanty-Gobert podľahol zraneniam, ktoré utrpel po tom, ako doňho po hromadnom páde narazil motocykel. Podľa miestnych médií ho zasiahol priamo do hlavy. Po incidente, ktorý sa odohral počas pretekov, ho odviezli do nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti v severofrancúzskom meste Lille. Lekári ho však už nedokázali zachrániť.

Jeho smrť potvrdili v pondelok ráno predstavitelia tímu, keď na svoje oficiálne internetové stránky na Facebook-u a Twitter-i umiestnili jeho fotku s textom: "Antoine Demoitie 1990-2016". Stajňa by mala zverejniť ďalšie informácie na tlačovej konferencii neskôr v pondelok. "Ďakujeme vám za vašu veľkú podporu. Tím je dojatý zo všetkých tých odkazov a správ. Opäť budeme silní a budeme jazdiť za Antoinea," odkázalo vedenie Wanty-Gobert.




Demoitieho smrť potvrdili pre agentúru dpa aj zástupcovia francúzskej polície z administratívneho regiónu Nord-Pas-de-Calais, ktorí už rozbehli vyšetrovanie incidentu.

Doňho sa zapojila aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI). "Antoine nám bude chýbať. Naše myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a tímom. Budeme spolupracovať so všetkými relevantnými úradmi, aby sme zistili okolnosti tejto tragickej nehody," povedal prezident UCI Brian Cookson.

Nedeľňajšie preteky vyhral Slovák Peter Sagan, pre ktorého to bol premiérový triumf v dúhovom drese majstra sveta.

Po nešťastí sa opäť rozprúdila debata o bezpečnosti cyklistov v pelotóne. Aj v uplynulej sezóne sa odohralo niekoľko nepríjemných incidentov so sprievodnými motocyklami a autami. Nevyhol sa mu ani Sagan, ktorého "zostrelila" neutrálna sprievodná motorka na španielskej Vuelte. Vo vysokej rýchlosti mu narazila do zadného kolesa, Sagan následne spadol, zranil sa a nakoniec aj odstúpil z pretekov.

Do UCI sa ešte pred informáciou o Demoitieho smrti obul holandský cyklista Bas Tietema. "UCI nemali by ste sa v prvom rade starať o motorky, ktoré zrážajú cyklistov a ohrozujú ich životy?" pýtal sa na Twitter-i. "Máme protokoly pre bicykle, počasie, doping a tak ďalej! No koľko nehôd sa musí stať, aby sa spravilo niečo pre bezpečnosť cyklistov."

"Musíme dostať pod kontrolu motorky na pretekoch,"
pridal sa Španiel Alberto Contador.

Belgická cyklistika sa v týchto dňoch obáva aj o život ďalšieho pretekára Daana Myngheera. Ten ostáva v kóme a kritickom stave po tom, čo utrpel infarkt v úvode dvojdňových pretekov Criterium International na Korzike. Informoval portál Cyclingnews.

Tím Wanty vynechá nasledujúce preteky

Cyklisti tímu Wanty odstúpili z jednodňovej klasiky Driedaagse De Panne, ktorá je na programe v nedeľu 2. apríla. Tím sa rozhodol takýmto spôsobom uctiť tímového kolegu Antoina Demoitieho. Belgický jazdec zomrel na následky poranenia hlavy, ktoré utrpel na pretekoch Gent-Wevelgem. Správu priniesla agentúra APA.