Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Otvorili Sieň slávy slovenského futbalu, jej členom je aj novinár TASR

Na snímke slovenské futbalové legendy zľava Jozef Adamec a Jozef Vengloš a vpravo prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik počas slávnostného otvorenia Siene slávy slovenského futbalu 22. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pásku pri slávnostnom otvorení prestrihli spoločne prezident SFZ Ján Kováčik, najlepší slovenský tréner Jozef Vengloš a najlepší slovenský strelec Jozef Adamec.

Bratislava 22. marca (TASR) - Plejáda slovenských futbalových osobností si v stredu 22. marca mohla vychutnať slávnostný okamih, keď oficiálne svetlo sveta uzrela Sieň slávy slovenského futbalu (SSSF). V priestoroch Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Bratislave na Trnavskej ceste sa panteón futbalových hrdinov nachádza v podobe dvojpodlažnej expozície plnej vzácnych artefaktov či fotografií toho najlepšieho, čo v slovenskom drese behalo po domácich, európskych a svetových trávnikoch. Pásku pri slávnostnom otvorení prestrihli spoločne prezident SFZ Ján Kováčik, najlepší slovenský tréner Jozef Vengloš a najlepší slovenský strelec Jozef Adamec.



Pred rokom do SSSF, ktorá ešte nemala vlastný priestor, uviedli symbolicky 11 legiend, ktorými sú Ján Popluhár, Jozef Adamec, Viliam Schrojf, Adolf Scherer, Anton Ondruš, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Karol Jokl, Jozef Vengloš, Leopold Šťastný a Karol Galba. V utorok na vyhlásení Futbalista roka 2016 do SSSF uviedli ďalšie kvinteto - Štefan Čambal, Michal Vičan, Jozef Kšiňan, Titus Buberník a Ján Pivarník. Traja z nich - Buberník, Pivarník a Kšiňan - boli v stredu osobne pritom, keď z mapy slovenského futbalu zmizlo jedno biele miesto.



Pred rokom do SSSF, ktorá ešte nemala vlastný priestor, uviedli symbolicky 11 legiend, ktorými sú Ján Popluhár, Jozef Adamec, Viliam Schrojf, Adolf Scherer, Anton Ondruš, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Karol Jokl, Jozef Vengloš, Leopold Šťastný a Karol Galba. V utorok na vyhlásení Futbalista roka 2016 do SSSF uviedli ďalšie kvinteto - Štefan Čambal, Michal Vičan, Jozef Kšiňan, Titus Buberník a Ján Pivarník. Traja z nich - Buberník, Pivarník a Kšiňan - boli v stredu osobne pritom, keď z mapy slovenského futbalu zmizlo jedno biele miesto.

Na prízemí SSSF sú na jednej veľkej stene fotky všetkých reprezentantov, ktorí od roku 1994 obliekli najcennejší dres. Sú zoradení chronologicky, fotky 234 hráčov so striebornými mennými štítkami dopĺňajú všetci reprezentační tréneri so zlatými menovkami. Oproti na druhej strane sú reprezentačné dresy od prvej "slovenskej" kvalifikácie na EURO 1996, spolu s dresmi súperov, popretkávané s ďalšími spomienkovými predmetmi, ktoré sú aj v expozícii v priestore. Na druhom poschodí je veľká stena s členmi SSSF a v troch tematických vitrínach potom vzácne spomienkové predmety ako kopačky, lopty, dresy a ďalšie artefakty slávnych postáv.

"V prvom rade SSSF znamená pripomienku najväčších úspechov slovenského futbalu. Hovorí sa, že ten kto nepozná svoju minulosť si nezaslúži vlastnú budúcnosť. Laureátmi SSSF by mali byť tie najväčšie osobnosti, ktoré sa pričinili o slovenské úspechy. Fanúšik, odborník i laik, tu má na malom priestore šancu pripomenúť si obrovskú a nesmierne úspešnú históriu na tak malú krajinu aj akou bolo Československo, a prioritne akou je Slovensko," povedal prvý muž SFZ Ján Kováčik. Sieň slávy bude otvorená aj pre verejnosť, podľa Kováčika zväz bude o informáciách pre nich ešte informovať. "Bude pravidelne otvorená s človekom, ktorý tu bude mať výklad. V tejto chvíli ešte nemáme špecifikované podrobnosti ohľadom otváracích hodín. Ale zakrátko to spropagujeme," dodal.



Jedným z pätice nových členov Siene slávy sa stal aj dlhoročný redaktor TASR, slovenský športový novinár a publicista Jozef Kšiňan.
Jozef Kšiňan
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


"Bol som veľmi prekvapený, že som sa dostal medzi takýchto slávnych športovcov futbalistov, ktorí preslávili našu vlasť. Unikát je v tom, že keď nazriem do minulosti, slovenskému futbalovému novinárovi sa niečo také nepodarilo, výnimkou bol hokej. Som rád, že sa podarilo bez debaty zrealizovať fantastický projekt Siene slávy a budem rád, ak sem budú chodiť futbaloví fanúšikovia z celého Slovenska. A odporúčam to, lebo je to fantastická vec," povedal v rozhovore pre TASR.

Na slávnosti nechýbala ani slovenská futbalová reprezentácia, ktorú v nedeľu čaká kvalifikačný zápas MS 2018 na Malte.

Krátke profily nových členov SSSF (zdroj web SSSF):

Štefan Čambal

Účastník MS 1934 v Taliansku, kde odohral všetky štyri zápasy vrátane finále, kde ČSR podľahlo domácemu Taliansku v predĺžení 1:2. Čambal bol vtedy jediným slovenským hráčom národného tímu a vôbec prvý Slovák, ktorý nastúpil vo finále MS. Neskôr pôsobil ako tréner v NDR, v Austrálii, vo Švédsku a v Rakúsku. V rokoch 1948 – 1949 viedol reprezentačný tím.

Titus Buberník

Úspešne zastupoval na svojom poste legendárneho záložníka Svatopluka Pluskala vo dvojici s Josefom Masopustom. Vynikal predovšetkým v hre hlavou. Účastník dvoch svetových šampionátov, bronzový medailista z ME v roku 1960.

Ján Pivarník

S futbalom začínal v Trebišove, blízko svojho rodiska. V 17-tich hral 2. ligu a vo veku 19 rokov debutoval v lige v drese VSS Košice. V roku 1972 prestúpil do Slovana Bratislava a stal sa jedným z najlepších obrancov povojnového obdobia. V úlohe falošného krídla často podnikal nečakané nájazdy na bránu súpera. Stal sa dlhoročným kapitánom Slovana aj reprezentácie. S Dobiašom súperili o post pravého obrancu v reprezentácii. Odcestoval a zúčastnil sa na MS 1970 v Mexiku, ale nenastúpil na žiadny zápas. Naopak, na ME 1976 už patril k oporám mužstva a získal titul. Kariéru ukončil predčasne v roku 1977 po zranení nohy.

Michal Vičan

Hráč ŠK Bratislava, hrával na poste stredného obrancu, vynikal v hre hlavou. Neskôr úspešná trénerská legenda Slovana Bratislava, s ktorým vyhral v roku 1969 PVP. Ako tréner Ruch Cóorzow sa v rokoch 1974, 1975 stal majstrom Poľska.

Jozef Kšiňan

Slovenský športový novinár a publicista, v minulosti tréner mládeže. Absolvent FTVS Univerzity Komenského v Bratislave. V povojnovom období hral za dorast ŠK Bratislava, neskôr trénoval mládež v Dynamo Bratislava Energie. Pracoval v denníkoch Pravda (1947-1950), Práca (1950-1954) a Smena (1954-1978). V rokoch 1978-1999 pracoval v ČTK, bol členom kolektívu autorov knihy Svet Deväťdesiatich minút (1979), s Š. Mašlonkom je autorom Zlatej knihy futbalu na Slovensku (1988). Je spoluautorom futbalových ročeniek z 80. rokov. Autorsky sa podieľal na piatich výročných publikáciách ŠK Slovan Bratislava, v úlohe novinára sa predstavil na MS 1970 v Mexiku, ME 1976 v Belehrade, na OH 1968, OH 1976, OH 1980, ZOH 1980 a ZOH 1984.