Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

VIDEO: Paráda 2017 pripomenula medailové úspechy paralympionikov

Na snímke krstní otcovia a účastníci paralympijských hier 2016 zľava Radoslav Malenovský, Veronika Vadovičová, Jozef Metelka, Štefan Šabík, maskot Parádko, Imrich Béreš, Michaela Balcová a Samuel Andrejčík pózujú po krste knihy a DVD XV. Paralympijské hry RIO 2016 počas športového podujatia Slovenského paralympijského výboru PARÁDA 2017 v sobotu 3. júna 2017 na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tradícia stretnutí paralympionikov s verejnosťou sa zrodila v roku 2010 po návrate z megaúspešných zimných paralympijských hier vo Vancouvri a na Zelenej vode sa odvtedy podujatie koná každoročne.

Nové Mesto nad Váhom 3. júna (TASR) – Pripomenúť si úspechy slovenských paralympionikov v Riu a ponúknuť plné priehrštie zábavy návštevníkom rekreačného areálu Zelená voda pri Novom meste nad Váhom bolo hlavným cieľom dnešného ôsmeho ročníka podujatia Slovenského paralympijského výboru Paráda – paralympijský deň pre malých aj veľkých.

Deti si skúšajú jazdu na invalidných vozíkoch počas športového podujatia Slovenského paralympijského výboru PARÁDA 2017 v sobotu 3. júna 2017 na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Za Zelenú vodu tradične zavítali stovky návštevníkov, pre ktorých organizátori pripravili súťaže, deti si mohli vyskúšať paralympijské športy, otestovať sa vo vedomostných súťažiach, ale aj stretnúť sa s hendikepovanými športovcami, medzi ktorými nechýbali paralympijskí medailisti z brazílskeho Rio de Janeiro. Súčasťou programu bol aj krst novej publikácie a DVD s názvom Rio.



Šéf slovenskej výpravy na letných paralympijských hrách v Riu Samuel Roško vyzdvihol výsledky slovenských hendikepovaných športovcov v Brazílii, odkiaľ priviezli 11 medailových umiestnení. „Vystúpenie v Riu môžeme považovať za jedno z najúspešnejších na letných paralympijských hrách. Medaily sme získali až v piatich športoch a v konkurencii 160 výprav na paralympiáde obsadilo Slovensko krásne 25. miesto. Pre malinké Slovensko je to fantastický úspech,“ skonštatoval Roško.

Tohtoročná Paráda sa niesla aj v znamení nadchádzajúcich XII. zimných paralympijských hier, ktoré sa na budúci rok v marci uskutočnia v kórejskom Pjongčangu. Návštevníci sa teda mohli stretnúť nielen s viacerými slovenskými reprezentantmi v letných, ale aj v zimných športoch. Tradícia stretnutí paralympionikov s verejnosťou sa zrodila v roku 2010 po návrate z megaúspešných zimných paralympijských hier vo Vancouvri a na Zelenej vode sa odvtedy podujatie koná každoročne.

Na Paráde 2017 pokrstili knihu a DVD o PH 2016 v Riu de Janeiro

V areáli Zelená Voda v sobotu slávnostne pokrstili novú knihu a DVD "PH RIO 2016", ktorá je spomienkou na minuloročné paralympijské hry v Riu. Krst sa uskutočnil v rámci súťažno-zábavného dňa Paráda 2017, ktorý si užilo približne 2500 návštevníkov spoločne s úspešnými slovenskými paralympionikmi.

"Som rád, že počas tradičného podujatia Paráda sme mohli uviesť do života Knihu a DVD z paralympiských hier v Riu de Janeiro, ktoré boli najúspešnejším vystúpením slovenských paralympionikov v histórii letných PH. Boli to úžasné hry, s fantastickou atmosférou a také sú aj kniha a DVD. Verím, že pomôžu nielen si pripomínať, ale najmä motivovať mnohých našich spoluobčanov, ktorí prichádzajú do nášho hnutia následkom úrazu, ochorenia alebo len hľadajú zmysel života," povedal predseda Slovenského paralympisjkého výboru (SPV) Ján Riapoš.

Prvá časť knihy je venovaná obdobiu po paralympiáde v Londýne 2012, zaznamenáva úspechy slovenských športovcov na majstrovstvách sveta i Európy. V druhej časti prichádza na rad príchod do hostiteľského mesta paralympijských hier a vztyčovanie vlajky. Nasledujú samotné zápolenia na športoviskách, ktorých výsledkom bolo 11 medailí. Navyše v knihe má svoju kapitolu každý jeden šport, v ktorom malo Slovensko v Riu zastúpenie.

Na krste sa okrem iných úspešných paralympionikov zúčastnil aj viacnásobný majster sveta a paralympijský víťaz v cyklistike Jozef Metelka. Okrem dráhovej cyklistiky sa venuje aj tej cestnej a reprezentuje Slovensko v kategórii MC4. V Riu zožal veľké ovácie, domov si priniesol dve zlaté a jednu striebornú medailu.

Počas 8. ročníka paralympijského podujatia Paráda sa prišlo na medailistov z PH v Riu 2016 pozrieť približne 2500 návštevníkov. Tohtoročné podujatie si užilo vyše 800 detí, ktoré sa zúčastnili spolu so športovcami rôznych súťaží. "Projekt Paráda prinášame ľudom už ôsmykrát. Čas je veľká vzácnosť a ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli prísť a venovať svoj čas slovenským paralympionikom a svojím deťom. Sme radi, že každý rok sa teší veľkej obľube, deti sa stretnú s našimi športovcami, vidia zblízka športy, ktoré inak sledujú len v televízii. Aj pre nás športovcov sú to vzácne chvíle a tento rok si to, tak ako po minulé roky, opäť užívame," dodal úspešný paralympionik a šéf SPV Ján Riapoš.

"Mám rada takéto akcie, kde sa stretávame s fanúšikmi a môžeme im priblížiť naše športy. Je vždy veľmi milé ich sledovať, ako so zanietením počúvajú, nechajú si vysvetliť aj ten najmenší detail a naozaj ich to úprimne zaujíma. Stále tvrdím, že my športovci sme tu práve pre tieto deti, našich fanúšikov a preto sem rada chodím," uviedla v tlačovej správe Veronika Vadovičová, držiteľka štyroch paralympijských kovov. K titulom majsterky sveta a Európy, či viacnásobným prvenstvám v súťažiach Svetového pohára pridala všetky štyri svetové rekordy, ktoré vystrieľala vo februári tohto roka.